35-åringen fra Trowbridge i det sørvestlige England gikk til menneskerettighetsdomstolen etter at hun hadde ført saken helt til topps i det britiske rettsvesenet uten å vinne fram. Men tirsdag sa også dommerne i Strasbourg nei.

Hun får dermed ikke lov til å få egg befruktet av hennes tidligere partner Howard Johnston. Johnston måtte ifølge britisk lov gi sitt samtykke før Evans kunne la leger plassere de nedfrosne, befruktede eggene i livmoren hennes.

– Jeg er svært ulykkelig, det er vanskelig for meg å godta at eggene nå vil bli ødelagt og at jeg aldri får bli mor, sa Natallie Evans tirsdag. – Etter min mening har den sunne fornuften seiret, framholdt Howard Johnston.

De to gikk i år 2000 til en prøverørsklinikk i Bath i det sørvestlige England for å få hjelp til å få barn. Klinikken konstaterte at hun hadde kreft i et tidlig stadium i eggstokkene, og før disse ble fjernet hentet legene ut seks egg som ble befruktet med Johnstons sæd.

Britiske Natallie Evans mistet evnen til å bli gravid da hun ble kreftoperert. Nå har den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg sagt endelig nei til å la henne bruke nedfrosne egg til å få barn.
STEPHEN HIRD