Yvonne Ridley arbeider for avisen Sunday Express. Hun ble pågrepet 6 mil fra byen Jalalabad og hadde på seg afghanske klær og hodeplagg.

Ridley hadde ikke pass og oppholdt seg ulovlig i Afghanistan, opplyste Afghansk islamsk pressebyrå AIP, med henvisning til en afghansk tjenestemann.

— Hun tok seg inn i landet på ulovlig vis og vil bli behandlet i tråd med lovene i landet vårt.

Dødsstraff er obligatorisk for spionasje, uttalte en representant for Taliban-regjeringen til AIP.

Taliban-regimet i Afghanistan har bedt alle utenlandske journalister om å forlate landet, og utsteder ikke lenger visum til journalister.

Ikke spion

Ridleys kolleger, familie og venner aviser spionasjeanklagene som grunnløse.

— Yvonne var i området som journalist, verken mer eller mindre, sier en talsmann for avisa Sunday Express.

Ridley har en liten datter, Daisy, som blir tatt vare på av bestemor Joyce (74). Onsdag fyller Daisy ni år. Daisys far, Daoud Zaaroura (54), er en tidligere embetsmann i PLO, og forsvarte søndag sin tidligere partner.

— Hun er ærlig i alt hun gjør, hun gjør alt for de riktige grunnene og på grunn av sin egen overbevisning, uttalte han til Sunday Express.

Flyktninger

Ridley krysset grensen fra Pakistan sulten på historier etter å ha konsultert med sin redaktør. Hensikten skal ha vært å rapportere om flyktningenes skjebne i Nangahar, som kontrolleres av Taliban.

— Det vi ønsker å finne ut er om hun virkelig er en journalist eller om hun arbeider for en etterretningsorganisasjon, sier Talibans talsmann. Et særegent etterforskningsteam skal ha blitt sendt fra Kabul.