– Vårt nærvær i Irak er ikke årsak til problemene rundt om i verden. Men det bidrar til å forsterke dem, sier general Sir Richard Dannatt i et intervju med Daily Mail, som trykkes i avisas fredagsutgave.

Hans uttalelser er uvanlig direkte og åpenhjertige til å komme fra en høytstående offiser i aktiv tjeneste, og er i direkte motstrid til Tony Blairs politikk for Irak. Reaksjonen fra den britiske statsministerens kontor kom da også allerede før Daily Mail var på gata.

– Det er viktig å huske at vi er i Irak etter et uttrykt ønske fra en demokratisk valgt irakisk regjering, med mandat fra en FN-resolusjon, heter det i en erklæring sendt ut fra Downing Street natt til fredag.

Generalen Dannatt, som overtok som britisk hærsjef i august, konstaterer at de britiske og amerikanske styrkene på ingen måte ble invitert til Irak av befolkningen der. Selv om noen kanskje godtok de utenlandske styrkenes nærvær rett etter invasjonen i 2003, har det snudd til stadig større motstand.

– Det er et faktum. Vi bør trekke oss ut ganske snart fordi vårt nærvær forverrer sikkerhetsproblemene i Irak, sier general Dannatt til Daily Mail.

Han kritiserer også mangelen på planlegging av hva som skulle skje i Irak etter invasjonen.

– Jeg tror historien vil vise at planleggingen av hva som skulle skje etter den i begynnelsen vellykkede kampfasen var dårlig, trolig basert mer på optimisme enn sunn planlegging, sier han.

Storbritannia, USAs viktigste allierte, har om lag 7.000 soldater i Irak. De fleste er stasjonert sør i landet.

URO: General Sir Richard Dannatt mener Irak blir et roligere sted uten de britiske styrkene.
scanpix