Den arresterte Stephen Kinnock arbeider for den omstridte kulturinstitusjonen British Council.

Han nekter å ha gjort noe galt, og den britiske utenriksministeren David Miliband tar kraftig avstand fra det han kaller russisk sjikane, skrev København-avisen Politiken onsdag. Kinnocks kone Helle Thorning-Schmidt er partisjef for de danske sosialdemokratene.

Hun vil ifølge Politiken ikke kommentere pågripelsen av ektemannen. – Vi har fått alvorlige rapporter om sjikane og krenkelser av medarbeidere ved British Councils kontorer, og vi ser selvsagt svært alvorlig på dette, framholdt David Miliband onsdag.

Stephen Kinnock er sjef for den britiske kulturinstitusjonen British Councils kontor i St. Petersburg. Russland ga før jul ordre om at British Councils regionale kontorer i landet skulle stenges, og etterretningstjenesten FSB har innkalt institusjonens russiske ansatte til samtaler.

Stephen Kinnock er sønn av tidligere Labour-leder Neil Kinnock.

Russerne hevder offisielt at British Council har brutt russiske skatteregler og andre lover. Men den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har sagt at kontorene stenges som straff for britenes harde linje i striden om eks-spionen Aleksandr Litvinenkos død i London.

ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters
Håvard bjelland (arkiv)