Jan Tystad

Men nå mener regjeringen til diktatoren Obiang at briter og amerikanere var innblandet i kupplanene for å skaffe seg en ny oljekilde.

Den britiske utenriksminister Jack Straw har i et brev til den konservative talsmannen i utenrikssaker, Michael Ancram, bekreftet at den britiske regjeringen visste om kupplanene for Ekvatorial Guinea allerede i januar. Det var først da en stor gruppe leiesoldater, ledet av den britiske statsborgeren Simon Mann ble arrestert i Zimbabwe i mars at kupplanene ble avslørt. De mellomlandet i Harare for å ta om bord våpen.

Maggies sønn

Kjente briter er beskyldt for å stå bak kupplanene. Margaret Thatchers sønn Mark sitter i husarrest i Sør-Afrika og skal stilles for retten siktet for å ha drevet rekruttering av leiesoldater. Simon Mann er dømt til syv års fengsel i Zimbabwe for å ha kjøpt våpen ulovlig og den kjente forfatteren Jeffrey Archer er beskyldt for å ha vært med på å finansiere kuppet, sammen med sin venn, oljemagnaten Elly Calil, som bodde i London, men som nå er flyttet til Libanon.

Britiske opposisjonspolitikere vil ha en redegjørelse av utenriksminister Straw i Underhuset så raskt som mulig. Den konservative Michael Ancram vil vite hvem som informerte den britiske regjeringen i januar og hva regjeringen foretok seg i den anledning.

Fjerne diktatoren

Den vesle staten Ekvatorial Guinea, som ligger på vestkysten av Afrika mellom Kamerun og Gabon, blir styrt av den hensynsløse diktatoren, president Obiang. Etter at det ble funnet olje utenfor kysten, er landet blitt tredje største oljeprodusent i Afrika.

De britiske aktørene i saken er beskyldt for å planlegge det mislykte kuppet. De planla å fjerne Obiang og sette inn opposisjonslederen Severo Moto, som har levd i eksil i Spania i mange år. De mislykkes og flere av de angivelige kuppmakerne er arrestert i Ekvatorial Guinea og rettssaken mot blant andre den sørafrikanske våpenhandleren Nick du Toit startet tirsdag i forrige uke. Han risikerer dødsstraff.