— Ja, det har skjedd, sa en ikke navngitt britisk offiser da han fikk direkte spørsmål fra nyhetsbyrået Reuters' journalist om britiske styrker nå er inne i sentrum av Basra.

Det var sivile irakere på flukt fra Basra som først fortalte at britiske stridsvogner hadde tatt seg helt inn i Bagdad-gaten i sentrum av Iraks nest største by.

Basra har vært omringet i rundt to uker, og den humanitære situasjonen er prekær i byen. Britiske styrker var søndag morgen involvert i harde kamper om Basra, og det ble søndag morgen opplyst at invasjonsstyrkene hadde nådd byportene utenfor Basra.

— Vi møtte motstand, men mye er ødelagt. Vi har ødelagt noen panservåpen, og vi angriper nå bunkerstillinger, sa den britiske kaptein Alex Cosby om kampene om byen.

7000 soldater på flyplassen

Det er nå 7000 amerikanske soldater på den internasjonale flyplassen utenfor Bagdad, ifølge en amerikansk militærkilde.

Oberst John Peabody, sjef for ingeniørbrigaden i USAs 3. infanteridivisjon, sier det har vært storinnrykk av amerikanske styrker på flyplassen som fredag ble overtatt av invasjonsstyrkene. De nye styrkene skal reparere flyplassen og klargjøre den for trafikk.

Dagens viktigste hendelser i Irak-krigen

  • Livvaktene til den irakiske kommandanten med tilnavnet "kjemiske Ali" ble søndag funnet drept i et hus i Basra, opplyser amerikanske militærmyndigheter. Det er foreløpig ikke klart om Ali selv er blant de drepte.
  • En ny bølge med flyangrep rammet Bagdad tidlig søndag morgen etter noen timers ro i etterkant av kraftige eksplosjoner rundt midnatt lørdag kveld. Artilleriild ble hørt fra sør i byen.
  • Tusener av irakere var på flukt fra Bagdad lørdag, enten på vei nordover eller på leting etter trygghet bak amerikanske linjer
  • Amerikanske militære kilder sier at jagerfly patruljerer luftrommet over Bagdad 24 timer i døgnet for å støtte bakketroppene i området.
  • Irakiske stillinger i Nord-Irak skal også ha blitt utsatt for massive luftangrep natt til søndag, melder CNN.
  • Det amerikanske forsvaret skal ha sendt medlemmer av en væpnet opposisjonsgruppe til Sør-Irak for å kjempe sammen med amerikanske spesialstyrker.
  • CIA skal ha hjulpet den tidligere irakiske hærsjefen Nizar Al-Khazraji ut av Danmark, til tross for at han er siktet for krigsforbrytelser.
  • Irakisk TV viste lørdag president Saddam Hussein i et møte med sine to sønner, nære medarbeidere og militære. President George W. Bush holdt sin ukentlige radiotale.
  • Britiske styrker har funnet levningene av så mange som 200 mennesker i en militærleir i Basra, opplyste en talsmann lørdag.
  • Det var lørdag antikrigsdemonstrasjoner i flere byer i verden.

(NTB)

MOT BAGDAD: En amerikansk stridsvogn på vei mot Bagdad søndag. Amerikanerne skal nå ha 7000 soldater på flyplassen i utkanten av byen.
FOTO: REUTERS