Den 25 år gamle visekorporalen Matty Hull ble drept i angrepet.

Opptaket, som ble kjent tirsdag, viser at flybesetningen raskt forsto at de hadde angrepet sine allierte og var forferdet over hva de hadde gjort. Den britiske harmen skyldes ikke bare det som skjedde, men like mye at episoden ble forsøkt holdt hemmelig.

At den amerikanske flybesetningen var klar over hva den hadde gjort, framgår med all mulig tydelighet av opptaket. Det er spekket med opphisset banning av det groveste slaget, går det fram av den ordrette gjengivelsen i London-avisen The Sun.

Se videoen (ekstern lenke)

Gransking

Før helgen måtte en dommer i Oxfordshire vest for England avbryte den rettslige granskingen av korporal Hulls død. Årsaken var at forsvarsdepartementet i London ikke ville legge fram sin kopi av opptakene fra cockpiten i det amerikanske flyet, melder BBC.

Regjeringen i London har vært president George W. Bushs mest trofaste allierte i krigen i Irak, til tross for stadig sterkere krigsmotstand innad i Storbritannia. Avsløringen av det tragiske tilfellet av «friendly fire» – skyting mot sine egne – nær Basra i Sør-Irak i mars 2003 vil trolig skjerpe denne motstanden.

For regjeringene i London og Washington er det ekstra alvorlig at episoden slås opp samtidig som amerikanerne vurderer å kutte ut støtten til britiske Rolls-Royces utvikling av en jetmotor til det felles kampflyprosjektet F-35 Joint Strike Fighter. Mange briter spør seg nå hvor mye «the special relationship», det spesielle forholdet til USA, egentlig er verdt.

Hemmelig

Et annet spørsmål er hvordan The Sun har fått tilgang til cockpitopptakene fra det amerikanske flyet, som ble behandlet som hemmelige av det britiske forsvarsdepartementet – med den enkle begrunnelse at det allerede var hemmeligstemplet i USA. Svaret kan ligge i at The Sun ikke bare er Storbritannias største dagsavis, men også en svært rik avis.

– Amerikanerne er våre store allierte. Men familier som har mistet sine kjære i episoder av denne typen, har krav på å få vite hva som skjedde. Sannheten må fram. USA må sørge for at flymannskapet forklarer seg, skrev The Sun på lederplass tirsdag.

Det spørs om kravet blir oppfylt. I 1998 omkom 20 mennesker da et fly fra USAs luftforsvar kuttet kablene til en taubane ved Cavalese nord i Italia. Amerikanerne ville ikke la italienerne stille mannskapet for retten, og lot flygeren slippe med 18 uker i fengsel.