Klokken 12.00 norsk tid i dag hoppet elever fra nesten 4000 skoler i Storbritannia opp og ned i fem minutter. Målet var å lage jordskjelv.

Hoppene ble bare registrert på ett av de mange måleapparatene som ble benyttet. Og skjelvet var bare ørlite, ifølge BBCs nettutgave. Detaljene var fortsatt uklare i 13-tiden i dag.

Oasis klarte det

Bak prosjektet stod en samlet britisk forskerstand.

Ideen stammer fra London, november 1996. Da rapporterte flere jordskjelvstasjoner rundt London om uforklarlige rystelser i jorden. Undersøkelsene i etterkant avslørte en enkel forklaring: 20.000 musikkelskere på konsert med Manchester-bandet Oasis som hoppet opp og ned i takt med låten "Swamp Song".

Denne effekten vil forskerne gjenskape. I mye større skala.

— Jorden går ut av bane

"The Giant Jump", som forskerne kaller begivenheten, markerer også åpningen av en massiv sjarmoffensiv fra forskerne på øyriket: «Science Year». Målet er å spre kunnskap og interesse for forskning - og å lokke tenåringer inn i vitenskapelige studier.

I flere uker har britene forberedt seg, med kurs i riktig hoppeteknikk, bygd små jordskjelvmålere - og hatt kurs i førstehjelp i tilfelle noe skulle gå galt.

Skolebarna hadde også sendt inn sine spådommer om hva som kommer til å skje under selve hoppet. Svarene varierer fra "Jorden kommer til å gå ut av bane", og "Verden vil sprekke i to", til "Sykehusene vil få besøk av mange med forstuede ankler" og "Det blir mye bråk".

Hoppende pingviner

På nettsidene sine har forskerne lagt ut alle mulige fakta om det å hoppe. Som at en pingvin kan hoppe seks fot rett opp i luften (nesten to meter). Og at hvis et menneske hadde vært like spenstig som en loppe, kunne vi ha hoppet to hundre meter.

Og selvfølgelig en mengde like nyttig eller unyttige opplysninger om jordskjelv. Som at det i snitt skjer ett jordskjelv hvert ellevte sekund, men at de fleste er veldig svake.