Er det tilfeldig at de siste tragediene skjedde ved amerikanske og ikke britiske veisperringer i Sør-Irak? Kanskje kunne det like gjerne vært britiske soldater som skjøt. De er også livredde for selvmordsaksjoner etter at fire amerikanske soldater ble drept av en selvmordsaksjonist lørdag.

Faren for at skudd blir løsnet er likevel større når amerikanere står med våpenet i hånda, mener militæreksperter og offiserer.

— Forferdet

Britiske offiserer i den amerikanskledede invasjonsstyrken sier til avisa The Guardian at de er forferdet over drapene på sivile. Drapene undergraver forsøkene på å vinne irakernes tillit.

— Du skjønner hvorfor irakerne ikke tar imot oss med åpne armer, sier en britisk offiser. Offiserer er også misfornøyde med at amerikanerne ikke synes å være interessert i å jobbe for å vinne tillit - "å vinne irakernes hjerter og sinn", som angrepsstyrkene kaller det.

I havnebyen Umm Qasr viste styrkene helt forskjellig tilnærming. Mens amerikanerne kapslet seg inn i utstyr og pansrede kjøretøyer, gikk de britiske soldatene ned på bakken og møtte folk. -I motsetning til amerikanerne tok vi av oss solbrillene og så irakerne i øynene, sier offiserer til The Guardian.

Britiske militærkilder sier amerikanerne gikk fram langt mer brutalt rundt Nassiriya, enn britene gjorde ved Basra.

Unge og redde

Forskjellene har mange årsaker, sier oberstløytnant Terje Torsteinson ved Forsvarets stabsskole. En av dem er at gjennomsnittsalderen hos amerikanske US Marines-soldater i Irak er lavere enn hos britene. Enkelte er ferske fra high school og har fått 6 til 12 måneders militæropplæring før de havner på slagmarken i Irak, mellom 19 og 23 år gamle.

— Jo mindre erfaring, jo større fare for overreaksjon og feilreaksjon. En redd soldat er en aggressiv soldat, sier Torsteinson. - Irakere som møter britiske soldater på slagfeltet er antakelig mye heldigere enn de som møter amerikanere, legger han til.

Den britiske hæren har også en bedre kulturell forståelse enn den amerikanske, mener han, etter flere tiårs erfaring med operasjoner i mange deler av verden, også i fredstid. Derfor har de en annen forståelse for andre folkeslags væremåte.

(NTB)

FRYKTER KAOS: I går skjøt og drepte amerikanske soldater syv irakiske barn og kvinner ved en veisperring. Britiske offiserer ber nå amerikanerne roe seg ned.
FOTO: REUTERS