USA og dets allierte må ikke gå i samme felle som i Irak, der det aldri ble funnet masseødeleggelsesvåpen, sier ledende britiske tjenestemenn.

De ikke navngitte tjenestemennene er skeptiske til USAs forsøk på å bygge opp «et etterretningsbasert grunnlag» for en militær aksjon mot Iran. Amerikanerne viser til episoden 20. januar, der fem amerikanske Irak-soldater ble bortført og drept, skriver The Times.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon opplyste denne uken at det etterforsker påstander om at regimet i Teheran sto bak denne aksjonen. Men de britiske tjenestemennene sier de ikke kjenner til noen «rykende pistol», altså et klart bevis for at Iran var innblandet.

«Slikker sårene»

– Ifølge kilder i London og Washington slikker den britiske regjeringen fortsatt sine sår etter etterretningsfiaskoen i Irak. Samtidig kommer det stadig sterkere tegn til at USA forsøker å finne bevis for iransk innblanding, het det på The Times’ nettsider torsdag.

Amerikanernes nestkommanderende i Irak, generalløytnant Raymond Odierno, hevder ifølge London-avisen at det allerede er gjort funn som bekrefter mistanken. Serienumre på raketter og rakettdrevne granater som er funnet i Irak, viser at de stemmer fra Iran, sier han.

USAs president George W. Bush sier han forstår folk som tviler på troverdigheten i etterretningsmaterialet om Iran. – Jeg er selv blant dem som spør om hvordan vi kan vite at det vi hører om Iran stemmer, når opplysningene fra Irak ikke stemte, sa Bush denne uken.

Offensiv linje

Bush og hans regjering legger nå an til en mer offensiv linje overfor Iran, skriver nyhetsbyrået AP. Amerikanerne vil trappe opp jakten på iranske agenter i Irak og Libanon, og trekke Israel inn i en allianse rettet mot Teheran, ifølge nyhetsbyrået.

Den amerikanske Iran-eksperten Gary Sick tror Bush-regjeringen bevisst forsøker å avlede oppmerksomheten fra Irak, der USA og deres allierte fortsatt sliter tungt. – Det som nå skjer, kan på lang sikt kan være svært farlig, framholder han.

Sick viser til det angivelige arbeidet for å trekke Israel og konservative sunniarabiske stater inn i en allianse med front mot det sjiamuslimske Iran. Det er ikke særlig smart av USA å styrke motsetningene mellom sjiaer og sunnier, mener professoren.