Svømmeturen skal etter planen finne sted på Nordpolen 15. juli, i vann som holder minus 1,8 grader.

En slik svømmetur ville vært umulig for bare ti år siden fordi det da slett ikke ville ha vært åpent vann på Nordpolen, sier Pugh som gjennomfører de siste forberedelsene i Norge.

– Folk flest aner ikke at man nå finner åpne råker på Nordpolen om sommeren, sier han.

Rekord

Kun iført badebukse, svømmebriller og badehette håper den barske briten å tilbringe 21 minutter i det iskalde vannet.

– Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å vise at klimaendringene er en realitet, enn ved å svømme på et sted som skulle ha vært dekket av is. Jeg håper at det vil legge press på lederne under G8-toppmøtet og få dem til å vedta dramatiske kutt i CO2-utslippene, sier Pugh.

Om briten lykkes med å gjennomføre svømmeturen på Nordpolen, vil han i så fall slå sin egen tidligere rekord for svømming i isvann. Den satte han da han svømte i 0 graders vann utenfor kysten av Antarktis.

Norsk brevann

Tidligere har 37-åringen også svømt Sognefjorden på langs, og tilbrakt nærmere 24 minutter i en isråk ved Nigardsbreen, også det en rekord.

Vanlige folk ville ha begynt å hyperventilere, fått ekstremt sjokk og druknet etter få minutter i isvann som det Pugh boltrer seg i, men det er ikke uten grunn at briten har fått kallenavnet Isbjørnen.

Som et ledd i forberedelsene til sommerens rekordforsøk på Nordpolen, har han de siste månedene spist seg opp fra 87 til 105 kilo ved å lange innpå seks solide måltider om dagen.

Amundsen

Den siste måneden skal Pugh ligge i hardtrening i norsk brevann, sammen med Jørgen Amundsen, en slektning av Roald Amundsen som vant kappløpet mot Sydpolen i 1911.

– Denne ekspedisjonen representerer slutten på polarferdene som vi har kjent dem, sier Jørgen Amundsen som sammen med Pugh skal gå de siste 10 kilometerne til polpunktet på ski.

– Det blir stadig vanskeligere å gå til Nordpolen, og mange ekspedisjoner må avbrytes hvert eneste år fordi de møter åpent vann.