Drapene regnes som en hevnaksjon etter torsdagens angrep som drepte over 200. Seks sunnimuslimer skal ha blitt kidnappet av en sjiamilits idet de forlot moskeen etter fredagsbønnen i Bagdad fredag. Ifølge øyenvitner skal de deretter ha blitt dynket med parafin og brent levende, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge øyenvitnene skal irakiske soldater ha observert drapene uten å gripe inn.

Hendelsen fant sted i Hurriyah-bydelen i Bagdad, og regnes som en hevnaksjon etter angrepene mot Sadr-bydelen torsdag. Det ble iverksatt portforbud i Bagdad etter de kraftige angrepene.

Hus og moskeer satt i brann

Rivaliserende grupper skjøt fredag mot hverandre med bombekastere. Ifølge en politikilde ble 30 mennesker drept og 48 såret mens hus og moskeer ble påtent i et sunniarabisk område inne i et ellers sjiamuslimsk strøk.

Minst 22 mennesker ble drept i bombeeksplosjoner i Tal Afar nær den irakiske grensen mot Syria. I alt eksploderte tre bomber nær en bilforretning i byen, to av dem utløst av selvmordsbombere, sa borgermester Naim Abdallah.

Truer

Den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadrs gruppe truet med å trekke seg ut av regjeringen i Bagdad, hvis statsminister Nuri al-Maliki gjør alvor av planen om å møte USAs president George W. Bush. De to har avtalt å møtes i Jordan onsdag til uken.

– Vi forlater både regjering og nasjonalforsamling,, hvis statsministeren møter Bush i Jordan, het het det i en erklæring fra al-Sadrs gruppe. Den har 30 de av 275 plassene i nasjonalforsamlingen i Bagdad.

Gruppen er en viktig parlamentarisk støttespiller for Malikis regjering. I sin erklæring fredag hevdet den at bombeeksplosjonene i den fattige Bagdad-bydelen Sadr-byen dagen før kan utløse både amerikanske aksjoner og nye angrep fra opprørere.

Dødstall

Tallet på døde etter bombeaksjonene steg fredag til minst 202, mens om lag 250 ble såret. Mange hundre gråtende mennesker trosset portforbudet og fulgte dødsofrene til graven, omgitt av et stort politioppbud.

Andre steder i den irakiske hovedstaden var det dødsens stille mens fredagsbønnen pågikk, men kort tid etter brøt volden ut igjen for fullt. De irakiske sjiamuslimenes åndelige overhode, storayatolla Ali Hussaini al-Sistani, ba sine trosfeller avstå fra hevnaksjoner.

Moqtada al-Sadr var mer aggressiv. Han krevde i sin fredagspreken i byen Kufa i de midtre delene av Irak krevde på sin side at lederen for sunnienes råd av skriftlærde, Harith al-Dhari, sender ut en fatwa – en ubrytelig religiøs ordre – med forbud mot drap på sjiaer.

Tilbud

EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner ba fredag alle parter i konflikten i Irak om å besinne seg. – De bør avstå fra alt som heter gjengjeldelse og hevn, het det i en uttalelse fra Ferrero-Waldner som ble sendt ut av kommisjonen i Brussel.

Hun understreket at EU ønsker å bidra så mye som mulig til at Irak får fred, stabile forhold og velstand. – Vi er alltid beredt til å lytte og til å få vite hvordan vi best kan bidra til å dekke landets behov, het det i uttalelsen fra utenrikskommissæren.

Iraks president Jalal Talabani skal i helgen besøke Teheran for å be om sin iranske kollega Mahmoud Ahmadinejads hjelp til å stabilisere situasjonen. Besøket kan skape irritasjon i USA, som anklager Iran og Syria for innblanding i Irak.

SØRGER: En mann sørger ved kisten til en slektning som ble drept i angrepene mot Sadr-bydelen i Bagdad i går.
THAIER AL-SUDANI, SCANPIX/REUTERS
En irakisk redningsarbeider rydder opp i vrakgods i Sadr-byen i Bagdad. Mange hundre mennesker i den fattige bydelen trosset fredag et portforbud og fulgte dødsofrene fra bombeeksplosjonene dagen før til graven. Tallet på dødsofre steg til 202, og rasende sjiaer anklaget den sunnimuslimske lederen Hareth al-Dhari og hans tilhengere for å stå bak bombeaksjonene
THAIER AL-SUDANI, SCANPIX/REUTERS
Den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr preker under fredagsbønnen i helligdommen Kufa i sjiaenes hellige by Najaf, 160 kilometer sør for Bagdad. Sadr ba sunnimuslimske ledere gi sine tilhengere ordre om å stanse volden mot sjiaene.
ALI ABU SHISH, SCANPIX/REUTERS