Samtidig har Pakistans diktator og president Pervez Musharraf konsolidert militærets stilling og strammet grepet om makten ved å sparke sin etterretningssjef.

Den tidligere sjefen, Mahmood Ahmad, har de siste to ukene to ganger vært i Kandahar som regjeringens utsending i et forsøk på å få Taliban til å utlevere Osama bin Laden. Alle forhandlingsforsøk har vært forgjeves. Da det sto klart at krigen var uunngåelig, valgte Musharraf å gi sikkerhetssjefen avskjed. I stedet utnevnte han hærens øverstkommanderende i grensebyen Peshawar, Ehsan ul-Haq, til ny leder av den berømte og beryktede pakistanske sikkerhetstjenesten ISI (Inter Service Intelligence).

Ul-Haq var leder av militærets etterretningstjeneste i oktober 1999 og spilte en aktiv rolle i kuppet som brakte Musharraf til makten etter statsminister Sharifs mislykte forsøk på å bli kvitt sin hærsjef. Med militæret i full kontroll kunne Musharraf på en pressekonferanse og i en senere tv-tale til befolkningen uten nøling i stemmen konstatere at han ikke forutser større problemer med de fundamentalistiske elementer i sitt eget omland.

— De kan kontrolleres, sa Musharraf.

Opptøyer

Senere på dagen fikk han delvis rett. Militæret hadde mot natten full kontroll med byene, tross voldsomme demonstrasjoner til fordel for bin Laden og Taliban - og imot USA. Hardest gikk det for seg i provinshovedstaden Quetta i Baluchistan, den pakistanske storbyen som ligger nærmest Talibans hovedsete Kandahar. Politiet åpnet ild og kastet tåregass mot demonstrantene. En person ble drept og mange kvestet. Demonstrantene satte fyr på Unescos hovedkvarter i byen og smadret vinduene i bygningen som rommer FNs Høykommissariat for flyktninger. Bygningen ligger bak en høy mur. Derfor slapp både den og de ansatte med skrekken. Ved solnedgang hang røyken fra tåregass og brennende biler i byens gater, men det store oppbudet av politi og militære hadde fått roen gjenopprettet.

Bildet var noenlunde tilsvarende i de andre store byene som Karachi, Lahore, Rawalpindi, Peshawar og Islamabad. Voldsomme demonstrasjoner som ble møtt med tåregass og store politi- og militærstyrker.

Verre før

Meldinger fra de internasjonale telegrambyråene tyder likevel på at demonstrasjonene har vært forholdsvis små etter pakistanske forhold. For eksempel deltok det bare omkring tusen i en demonstrasjon foran det amerikanske senteret i hovedstaden Islamabad, og ingen steder opplevde man opp mot hundretusener av demonstranter, som det tidligere har vært.

I havnebyen Karachi, hvor det de siste årene er blitt drept hundrevis av mennesker ved attentater og under demonstrasjoner, ble forretningskvarteret blokkert av demonstranter som brente bildekk og kastet stein. Men heller ikke herfra meldes det om alvorligere episoder. Sikkerhetsstyrkene hadde full kontroll over situasjonen og utover kvelden døde demonstrasjonene stille ut.

Av JAN LUND

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

GLØDENDE: Det amerikanske flagget brennes i protest mot angrepet på Afghanistan.
FOTO: AP
OPPHISSET FOLKEMENGDE: Pakistan opplevde store demonstrasjoner mot den amerikansk-britiske bombingen av Afghanistan i går. Men opptøyene har vært verre før, og politiet tok kontroll over demonstrantene – som her i Lahore. FOTO: KM CHAUDARY, AP/SCANPIX