En liten, skitten gutt sitter på huk i veikanten og roter i jorden før han putter noe i munnen. Bilen med Røde Kors-personalet har forbud mot å stoppe underveis på turen fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang til et barnehjem i provinsen. På returen tre timer senere sitter gutten stadig og roter i jorden.

Keisersnitt blir i noen tilfeller gjennomført helt uten noen form for bedøvelse på grunn av mangel på anestesi.

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende

Gravde etter korn

— Vi fikk vite at en lastebil eller hestevogn trolig hadde mistet noen korn som han forsøkte å finne for å få noe å spise. Han var helt utrolig skitten og så ikke ut til å ha det bra, forteller Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Han er nettopp kommet hjem fra et besøk i et av verdens mest lukkede land, og det var ifølge Børge Brende rystende å se hvilke vilkår den nordkoreanske befolkningen lever under. Røde Kors hjelper blant annet med medisin og opplæring av helsepersonale, men det er stort sett ingen medisiner igjen på sykehusene.

— I tillegg til stor matmangel opplever Nord-Korea akutt mangel på medisin, sier Børge Brende. Keisersnitt blir i noen tilfeller gjennomført helt uten noen form for bedøvelse på grunn av mangel på anestesi.

Avhengig av hjelp

Mer enn 30 prosent av de 24 millioner innbyggere er underernært, og nesten 50 prosent av befolkningen har ikke adgang til rent drikkevann. Det er et land som ikke kan produsere nok mat til sin egen befolkning, og som er avhengig av mat fra blant annet Kina, Sør-Korea og FN.

I tillegg kommer at det har vært en ekstremt kald vinter, der mange mennesker ikke har hatt adgang til varme. Selv i leilighetskomplekser med 20 etasjer i hovedstaden har de måttet overleve to-tre måneders hard vinter uten varme.

— Et av sykehusene vi besøkte var nødt til å sende hjem pasientene fordi de ikke kunne varme opp sykehuset. Det var kaldere inne enn ute, hvor det var omkring minus syv grader. De ville ha frosset i hjel, hvis de var innlagt der, sier Børge Brende.

Slutt på melk

Noe av det som gjorde størst inntrykk på ham, var besøket på et barnehjem i provinsbyen Sariwon halvannen times kjøring fra hovedstaden. Her lå 252 kalde og underernærte spedbarn side om side i kasser på gulvet i et hus med bare plass til 200. Barna, mellom 0 og 4 år, hadde utslett og sår på kroppen. Og de må leve av risgrøt, fordi det er slutt på melk og melkepulver.

— Det var hjerteskjærende å besøke det barnehjemmet. Ikke minst fordi vi ble fortalt at det er et av de beste pleiehjemmene. Man kan bare tenke seg hvordan situasjonen er for titusener av andre barn, sier Børge Brende. Han og hans kolleger fikk både tillatelse til å filme og ta bilder av forholdene de stedene de besøkte. Men det var også bare de beste stedene.

— Vi fikk ikke se de verste. Men når man har sett en helseklinikk uten medisin og et barnehjem der barna fryser og har bronkitt, har man en indikasjon på situasjonen i Nord-Korea. Vi så bare toppen av isfjellet, sier han.

Får adgang

Norges Røde Kors har vært i landet siden en stor hungersnød i 1995 og bidrar foruten medisin med klær, vannpumper og planting av trær og har gjennom samarbeid med Nord-Koreas Røde Kors fått unik adgang til det lukkede landet. Organisasjonen støtter landet med omkring 13 millioner kroner i året og har adgang til 4 av 12 provinser.

Derfor gleder Børge Brende seg over at hans møte med nestformannen i det nordkoreanske parlamentet resulterte i en avtale om at hjelpeorganisasjonen kan få adgang til flere provinser.

— Han har lovet meg adgang til flere provinser, hvis vi skrur opp støtten. Jeg vil nå se om vi kan få flere midler fra våre donorer. Mange har allerede gitt tilsagn om bidrag, etter at de har sett bildene, sier han. Fredag møter Brende utenriksminister Jonas Gahr Støre for å diskutere norsk støtte til Nord-Korea.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

INNBLIKK: Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, har fått et lite innblikk i situasjonen for barna i Nord-Korea.