Hizb-ut-Tahrir holdt fredag et debattmøte i Det Kongelige Bibliotek, danskenes nasjonalbibliotek. Tema er lovligheten av muslimers voldelige kamp mot danske soldater i Afghanistan.

250–300 mennesker møtte opp til en demonstrasjon mot møtet utenfor biblioteket, ifølge avisen Politiken. Blant dem var åtte ministere, blant annet utviklingsminister Søren Pind, innenriksminister Bertel Haarder og forsvarsminister Gitte Lillelund Bech og utenriksminister Lene Espersen.

Kjønnsdelt

Socialdemokraterne og venstrepartiet Enhedslisten støttet også protestene.

— Uansett hvilken politiske farge man har, så er man imot det man diskuterer på møtet, sa Lillelund Bech, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Mange av demonstrantene bar gule sløyfer, en støtte til danske soldater i Afghanistan. Andre protesterte mot at møtet er kjønnsdelt.

Men også en gjeng mer aggressive demonstranter dukket opp. De ropte «perker», et rasistisk uttrykk brukt om folk fra Midtøsten. Noen av dem bar danske flagg og sang nasjonalsangen. Politiet var møtt mannsterke opp for å forhindre sammenstøt, ifølge Ekstra Bladet.

Innenfor fikk møtedeltakerne se en film om afghanske folks lidelser i krigen. Filmen sammenligner opprøret mot internasjonale styrker og regjeringen i Afghanistan med den danske motstanden mot Nazi-Tyskland.

Kalifat

Hizb-ut-Tahrir er aktiv verden over og vil slå sammen alle muslimske land til et islamistisk «kalifat». Gruppen har åpent gått inn for å avskaffe demokratiet og innføre et islamstyrt diktatur.

Gruppens talsmann ble i 2007 dømt til 60 dagers fengsel for å ha oppfordret til å drepe danske jøder, og gruppen har nylig tatt til orde for drap på danske Afghanistan-soldater.

Regjeringen hadde forsøkt å hindre at møtet kunne finne sted. Men politiet mente det ikke utgjorde noen trussel, og bibliotekets ledelse ville ikke drive forhåndssensur.

— Oppfordring til vold hører ikke under begrepet ytringsfrihet, er den konservative justisministeren Lars Barfoeds kommentar.

- Totalitarismen

— Hizb-ut-Tahrir-møtet viser trusselen fra totalitarismen, skriver den liberale avisen Politiken på lederplass fredag.

— Det er bare én god ting å si om møtet som det formørkende, islamistiske partiet Hizb-ut-Tahrir i dag holder i opplysningens høyborg Det Kongelige Bibliotek. Som samfunn blir vi tvunget til å forholde oss aktivt til en ultrakonservativ, frihetsfornektende og fanatisk bevegelse som utfordrer våre moderne verdier, skriver avisen.

— Vanviddet tvinges frem i lyset, tilføyer den, og mener gruppen minner om tidligere tiders fascistiske bevegelser.