Viggo Lepoutre Ravn

Mandag gikk det helt galt igjen i Rio de Janeiro.

En skuddkamp mellom politi og narkogangstere spredte skrekk blant tusener av mennesker som var på vei til jobb. Skytingen kostet en tenåring livet, mens tre ble såret. Folk måtte kaste seg ned bak biler for å komme i skjul bare et steinkast fra byens berømte turiststrand.

Massakren ved baren

I slutten av mars gikk det enda verre.

Pavevalget overskygget fullstendig en massakre i en forstad til Rio de Janeiro, der korrupte politifolk fra Rio-staten i en tilsynelatende koordinert aksjon drepte 29 mennesker, blant dem barn og ungdommer som sto og spilte flipperspill utenfor en bar.

Bare to av de 29 hadde noe på rullebladet.

Oppgjøret dreide seg etter sigende om beskyttelsespenger.

Hendelsen ble knapt nok lagt merke til utenfor Brasil, fordi drap og dødelig vold i Brasil og særlig i brasilianske storbyer som São Paulo og Rio de Janeiro er den triste hverdagen.

Halv million drept

Sett i et større perspektiv er omfanget skremmende og har forvandlet verdens fjerde største demokrati til en bloddryppende slagmark, der skytevåpen hvert år koster flere mennesker livet enn noen militær konflikt på kloden.

Over en halv million brasilianere er drept av skytevåpen de siste 25 årene, og fra 1979 til 2003 er antall skuddrap ifølge FNs organisasjon for utdanning, kultur og vitenskap, UNESCO, steget med 462 prosent, hvilket betegnes som «djevelsk».

Bandekrig

Etter mandagens skuddoppgjør opplyste politiet at det var på jakt etter en av byens største narkogangstere, som leder en blodig bandekrig som har pågått i byen i over et år. Det ble brukt både skytevåpen og granater under sammenstøtet, og hele bataljen vil garantert sparke enda mer liv i den verserende debatten om en mulig oppsetting av to meter høye murer rundt byens viktigste innfartsveier for å skjerme de voldsherjete slumkvartalene — de såkalte «favelas» - og dermed unngå at tilfeldige forbipasserende blir drept av kuler på avveier i bandeoppgjør, slik det allerede er skjedd atskillige ganger.

Rio de Janeiro har på forhånd en av verdens høyeste mordrater. Bare de tre første månedene i år ble 1200 mennesker drept av skudd, viser politiets lister.

Turistene holder seg vekk

Økningen i vold og overfall det siste året har også gått ut over turismen, som ifølge lokale eksperter har mistet over en million besøkende på grunn av kriminaliteten.

UNESCO oppfordrer Brasils regjering til å gjennomføre en folkeavstemning om å forby salg av våpen. Parlamentet ventes å stemme over forslaget om kort tid.

<b>KLAR MED VÅPENET</b>: Politiet tar i bruk våpen i et forsøk på å møte bandittene på like fot. Mellom de våpenføre gruppene dør brasilianere i hopetall. Bildet er fra slumbyen Nova Brasilia i Rio de Janeiro.<p/> FOTO: BRUNO DOMINGOS, REUTERS