19 år gamle Novak Majstorovic viste ingen tegn til anger da han fortalte hvordan han brøt seg inn og tente på en bibel inne i kirken i Moonee Ponds i august i fjor. Kirken ble totalskadd i brannen.

Majstorovic viste til tekster fra det norske black metal-bandet Burzum, som i sin tid ble dannet av den draps— og kirkebranndømte nordmannen Varg Vikernes, skriver den australske avisen The Daily Telegraph.

Ingen anger

19-åringens advokat forsøkte i retten å fremstille Majstorovic som umoden og naiv, og fortalte også at han ikke hadde lyttet til Burzum det siste halvåret.

Dommer Jeanette Morrish lot seg slett ikke overbeviste, og etterlyste anger hos brannstifteren.

— Dette bærer preg av å være en forferdelig hatforbrytelse uten anger, og jeg er rett og slett forferdet, sa dommeren.

Domsavsigelsen er satt til 2. september, og vil gi svar på om Majstorovic må gå i fengsel eller slipper med et opphold på ungdomsinstitusjon.

Drepte venn

Majstorovics store forbilde Varg Vikernes ble i 1993 dømt til 21 års fengsel for drapet på vennen Øystein Aarset, og for å ha tent på Holmenkollen kapell i Oslo, Skjold kirke i Rogaland og Åsane kirke i Bergen.

I oktober 2003 rømte mannen som på Burzums hjemmeside også omtales som Varg Kvisling Larsson Vikernes, eller Greven blant venner og tilhengere, under permisjon.

Etter først å ha ranet til seg en bil som han flyktet i, ble han senere pågrepet. Politiet fant da også et stjålet automatvåpen og store mengder ammunisjon.

Neste år kan Vikernes bli løslatt, og hevder da selv at han vil bli bonde, skrive bøker, lage musikk og «nyte naturen i rolige omgivelser».

<b>DØMT:</b> Varg Vikernes (i midten), også kjent som "Greven", ble beryktet i hele landet for drap og kirkebranner. Dette bildet ble tatt under rettssaken mot ham i 1993.
BT arkiv