Alle besetningsmedlemmene er uskadet, opplyser Salshus Shipping i en pressemelding. Skipet seiler imidlertid fortsatt i usikkert farvann.

Haugesund-rederiet Salhus Shipping som er operatør for den bahamasregistrerte kjemikalietankeren, er glad for at saken endelig har fått en løsning.

— Vi vil takke mannskapet for den måten de har håndtert denne vanskelige situasjonen. Våre tanker har også gått til de nærmeste pårørende i denne perioden. Vårt hovedfokus har hele tiden vært å få mannskap og skip satt fri uten skader så raskt som mulig, sier daglig leder Per Heggen Hansen i Salhus Shipping i en pressemelding.

- 16 millioner kroner i løsepenger

Selskapet ønsker ikke å si noe om løsepenger.

– Vi har foretatt en helhetsvurdering av prioriteringen i forhold til mannskapet, befrakter lasten og skipet under våre forhandlinger med piratene. Utover dette har vi ingen kommentarer til forhandlingene, sier Heggen Hansen.

Ifølge somaliske piratkilder har rederiet gått med på å betale en løsesum på 16 millioner kroner.

– Etter lange forhandlinger kom mine venner fram til en avtale med det norske skipet, opplyser en pirat som holder til i havnebyen Haradheere, til nyhetsbyrået Reuters.

En lokal tjenestemann bekrefter avtalen og sier han forventer at skipet vil bli frigitt senere fredag.

Glad bror

  • Jeg har ikke hørt noe fra rederiet i dag. Det var VGNett som formidlet beskjeden om frigivelsen. Jeg håper at det stemmer at han kommer hjem, men jeg vet ikke helt om jeg tør å tro det enda, sier Tor-Egil Dervola, broren til Bjørnar Vågeng som er kaptein om bord

De to hadde sist kontakt den 31. mars.

— Informasjonen har vært dårlig og jeg har selvfølgelig tenkt på broren min hele tiden, sier Dervola.

Væpnet med maskingevær

Kjemikalietankeren Bow Asir ble kapret av pirater i to småbåter 900 kilometer utenfor kysten av Kenya 26. mars.

Mellom 16 og 18 pirater væpnet med maskingevær tok kontrollen over skipet og mannskapet på 27 om bord. Den eneste norske borgeren om bord er kaptein Bjørnar Vågeng. Mannskapet er fra Polen og Filippinene.

Saken oppdateres

Sæle, Tord A.