I en rapport som ble lagt fram i forrige uke, heter det at politikere sendte FN-soldater på "umulig oppdrag" til byen i det østlige Bosnia i 1995. Om lag 7.500 muslimer mistet livet da bosnisk-serbiske styrker inntok byen, som FN hadde erklært som sikker sone.

Rapporten sier at regjeringen i Haag burde sagt nei til å beskytte Srebrenica.

Statsminister Wim Kok kunne ikke hindre at trepartikoalisjonen han har ledet de siste åtte årene brøt sammen. Srebrenica-affæren overskygget til slutt regjeringens gode resultater i arbeidet med å trygge sysselsettingen og nederlendernes velstand.

Bosnisk ros

Bosnias utenriksdepartement krediterer nederlandske myndigheter for vilje til å se sannheten i øynene og etterforske hvorfor soldatene og offiserene ikke beskyttet menneskene i det FN hadde erklært som en sikkerhetssone under sin beskyttelse.

— Det kan kanskje gi en impuls til arbeidet med å finne ut sannheten om det internasjonale samfunnets rolle i Bosnia, sa utenriksdepartementets talsmann Amer Kapetanovic.

Massakren

De nederlandske FN-soldatene som skulle beskytte befolkningen i Srebrenica, kunne ikke hindre at muslimene ble slaktet ned. Byen som skulle være et trygt tilholdssted, ble i stedet åsted for den verste massakre i Europa etter annen verdenskrig.

— Humanitære motiver og politiske ambisjoner fikk Nederland til å påta seg en dårlig planlagt og i praksis nesten umulig fredsoperasjon, het det i forrige ukes rapport. Videre ble det hevdet at statsminister Kok lot være å gripe inn da det ble klart at serberne ville angripe.

Forsvarsminister Frank de Grave og miljøvernminister Jan Pronk utløste Koks fall, da de tirsdag trakk seg fra regjeringen. Pronk var utviklingsminister da Srebrenica-massakren fant sted, de Grave satt ikke i regjeringen, men skal være rystet over rapporten.

Etter Koks avgang vil dronning Beatrix trolig be regjeringen fortsette som et forretningsministerium, sa VVDs leder Hans Dijkstal tirsdag. Dette ministeriet ville få ansvaret for det daglige styre av Nederland til en ny regjering er klar etter valget.

(NTB)