Seks israelske soldater måtte behandles for skader de fikk da bosetterne sprengte en palestinsk butikk i byen i lufta, og forholdet bellom bosetterne og soldatene blir stadig mer anstrengt.

Øverstkommanderende for den israelske styrken i Hebron, oberst Noam Tibon, nøler ikke med å kalle de jødiske bosetterne i byen for "pøbler".

– Når de begynner å spytte på mine soldater og kalle dem nazister, kan jeg ikke overse det, sier Tibon til den israelske avisa Ha’aretz.

Ifølge Tibon har et 40-talls fanatiske jøder ankommet byen fra Nablus, og den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet advart mot at "noe kommer til å skje" i Hebron. – Jeg har ingen anledning til å fjerne pøblene, så det eneste jeg kan gjøre er å be soldatene mine om å bryte enhver sosial kontakt med dem, sier Tibon.å

Den israelske offiseren anklager også bosetterne i Hebron for å gjøre lite eller ingenting for å forsvare seg selv mot angrep.

– De nekter, sier oberst Tibon.

– Lovløs oppførsel Israel okkuperte Hebron under seksdagerskrigen i 1967, og nektet først jødiske bosettere å slå seg ned i byen.

I 1968 førte en gruppe amerikanske jøder både palestinerne og Israel bak lyset, ved å leie alle de 40 rommene på et hotell i sentrum av byen, for aldri mer å sjekke ut. 400 bosettere bor i dag omgitt av 120.000 palestinere i Hebron.

Bosetternes nærvær i Hebron har i alle år siden vært en konstant kime til konflikt, og fra flere hold i Israel tas det nå til orde for å avvikle det provoserende nærværet.

– Den jødiske bosettingen i Hebron er en stor plage, og den lovløse oppførselen til jødene der de siste dagene leder til den konklusjon at bosettingen må evakueres, konkluderer Ha’aretz på lederplass tirsdag.

Syk Sharon Israels likvidasjon av en palestinsk aktivist på Gaza-stripen mandag bidro ikke uventet til en ytterligere opptrapping av volden i de okkuperte områdene.

En 19 år gammel israelsk soldat ble mandag kveld drept under skuddveksling i Betlehem, etter at palestinske skarpskyttere som hadde forskanset seg på et hotell i byen åpnet ild.

Noen timer senere var Paradis Hotel skutt i grus av israelske stridsvogner, og sju palestinere ble ifølge sykehuskilder såret.

De israelske styrkene angrep også flyktningleiren Aida, og ba over høyttalere leirens innbyggere om å forlate sine hjem.

En influensasyk Ariel Sharon fant det nødvendig å ringe USAs utenriksminister Colin Powell fra sin storgård i Negev, og begrunne voldsopptrappingen i de okkuperte områdene.

– De palestinske selvstyremyndighetene etterlever ikke avtalen med oss om å stanse terroren, og Israel må derfor ta de nødvendige steg, sa Sharon ifølge den israelske avisen Ha’aretz.

Løslot palestinere Tirsdag måtte Israel løslate tre av de fem medlemmene av Yasser Arafats livgarde, som ble pågrepet av israelske kommandosoldater inne i den palestinsk-styrte delen av Ramallah lørdag.

Israelerne har de siste ukene anklaget livgarden, som kalles Styrke 17, for å ha en stor del av skylden for angrepene mot israelske soldater i de okkuperte områdene.

Tidligere har israelerne kommet med tilsvarende anklager mot de palestinske sikkerhetsstyrkene og Fatahs Tanzim-milits.

– Etterforskningen har vist at de tre ikke var involvert i terror-aktivitet, og de ble derfor løslatt, lød en knapp kunngjøring fra Sharons kontor tirsdag.

Pågripelsen i Ramallah var i seg selv et brudd på selvstyreavtalen mellom Israel og palestinerne.

NTB