– Jeg er stolt av fingeren min, sa den 27 år gamle sikkerhetsvakten Ramin. Blekkmerket på fingertuppen hans vitnet om at han hadde gjort borgerplikten.

– Dette er et symbol på en stor dag for Afghanistan. Jeg bryr meg ikke om Taliban og truslene deres. Hvem tror de at de er? spurte Ramin.

Ved 7-tiden om morgenen var han en av de første som slapp inn på ungdomsskolen Abdul Hadi Dawi, som for anledningen tjente som stemmelokale i hovedstaden Kabul. Køen utenfor talte om lag 20 afghanere.

Angrep fra nord til sør

Sikkerhetsvakten Ramin var langt ifra den eneste som trosset truslene fra opprørerne i Taliban. På forhånd hadde den militante islamistgruppen truet med å ødelegge valget, og på valgdagen kom det rapporter om rakettangrep og bombeeksplosjoner fra Kunduz-provinsen i nord til Helmand-provinsen i sør, der over 20 raketter landet nær et stemmelokale.

Men mange afghanere var fast bestemt på å ikke la seg skremme.

– Vi bryr oss ikke om disse eksplosjonene. Det er bare folk som vil sabotere stedet, sa læreren Abdullah Aziz rett etter at stemmelokalene på en videregående skole i Kabul ble gjenåpnet etter et angrep.

– Kvinnene ble redde da de hørte eksplosjonen, men nå skal jeg be dem å om komme hit for å stemme, sa Aziz og snakket om sin egen kone og sin mor.

– En komedie, ikke et valg

Krigen i Afghanistan har ført at myndighetene har slitt med å frakte valgkort og stemmeurner ut til de rundt 7.000 stemmelokalene. I byen Dahaneh i Helmand, tidligere en høyborg for Taliban, ble valgkortene delt ut fra amerikanske mili-tærhelikoptre på valgdagen.

I naboprovinsen Kandahar, Talibans arnested, var køene utenfor stemmeavlukkene langt kortere enn ved presidentvalget for fire år siden, ifølge nyhetsbyrået AP. En anonym valgfunksjonær fortalte at oppslutning i provinsen lå an til å bli 40 prosent lavere enn da Hamid Karzai ble valgt til president i 2004.

En av Karzais utfordrere ved torsdagens valg, Ramazan Bashardost, ba om at valget måtte avlyses, fordi han hadde klart å vaske bort blekkflekken på fingertuppen, et merke som skal forhindre dobbeltstemmer.

– Dette er ikke et valg, dette er en komedie, sa Bashardost.

Meningsmålingene før torsdagens valg har vist at Hamid Karzai ligger an til gjenvalg. De første resultatene fra valget skal bli kunngjort lørdag.

Mulige valgutfall

  1. Sittende president Hamid Karzai får mer enn 50 prosent av stemmene og blir gjenvalgt i første runde.
  2. Karzai får ikke rent flertall: Det blir en ny valgrunde mot motkandidaten med flest stemmer, som etter alt å dømme blir Abdullah Abdullah. I så fall ventes opposisjonen å samle seg om Abdullah. Som tadsjik har han mest støtte i nord, selv om han også er halvt pashtuner. Pashtuneren Karzai ligger fremdeles an til å bli gjenvalgt.

Omfattende voldshandlinger forstyrrer valggjennomføringen: Det øker sjansene for en andre valgrunde, siden Taliban er sterkest i sør der Karzai også har mest støtte. Lav valgdeltakelsen gir resultatet mindre legitimitet.

Omfattende valgfusk: Det er allerede rapportert om uregelmessigheter. Karzais kontroll med statsapparatet og mediene gir ham en fordel. Abdullahs tilhengere skal ikke være villige til å akseptere et nederlag i første valgrunde, men Abdullah selv avviser at dette er en aktuell problemstilling.

NTB-AFP-AP

Fakta Hamid Karzai

  • Født i Kandahar 24. desember 1957. Familien er etniske pashtunere av den mektige populzaiklanen.
  • Fungerte under Sovjetunionens okkupasjon som rådgiver, diplomat og pengeinnsamler for mujahedingeriljaen og sto i nær kontakt med amerikansk etterretning.
  • Fra 1992 til 1994 var han viseutenriks-minister i Burhanuddin Rabbanis regjering. Da landet ble kastet ut i kaos og borgerkrig, sluttet han opp om Taliban.
  • Da han takket nei til å bli Talibans FN-ambassadør og begynte å arbeide for å få kong Zahir gjeninnsatt, likviderte Taliban faren hans i 1999.
  • Valgt til leder for en overgangsadministrasjon på et møte i Bonn i desember 2001.
  • Tre år senere ble han Afghanistans første folkevalgte president.
PRESIDENTEN STEMMER: Hamid Karzai stemmer for å få fortsette som president i Afghanistan.
STOLT AV FINGEREN: Afghanere som har gjort sin borgerplikt er merket på fingeren.
STEMMER I KANDAHAR: Denne kvinnen avga stemme i byen Kandahar, sentrum for Talibans virksomhet.