– Det svenske folket har stemt fram en allianseregjering, var de første ordene fra den borgerlige blokkens statsministerkandidat da han gikk på scenen klokken 22.48 søndag kveld.

«Fredrik, Fredrik, Fredrik» lød det taktfast da landets neste regjeringssjef talte til sine partifeller.

Jubelen gikk på nytt i taket på Moderaternas valgvake på Nalen i Stockholm sentrum da statsminister Göran Persson klokken 23 erkjente at han hadde tapt valget. Persson varslet også at han vil trekke seg som partileder.

Dermed overtar en borgerlig regjering makten i Sverige etter tolv strake år med en venstreorientert regjering ledet av Socialdemokraterna.

– Hele folket

Fra talerstolen takket Reinfeldt sine samarbeidspartnere i Allians för Sverige, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet.

– Vi har prestert det beste resultatet for Moderaterna i moderne tid. Vi har også prestert det beste resultatet noe borgerlig parti har gjort overhodet i moderne tid, sa Reinfeldt.

Han søkte også umiddelbart å dempe den til dels tøffe stemningen som har rådet mellom blokkene i valgkampen.

– Jeg vil regjere Sverige som representant for hele folket, fastslo den 41 år gamle lederen av Moderaterna.

Persson-epoken over

Valget betyr dermed at Göran Perssons epoke definitivt er over i svensk politikk.

Persson varslet at han kommer til å levere inn regjeringens avskjedssøknad mandag. Dessuten kommer han til å gå av som partileder i forbindelse med en ekstraordinær partikongress i mars, melder nyhetsbyrået TT.

Socialdemokraterna gikk kraftig tilbake i valget og kan ha gjort sitt dårligste valg siden 1914.

Det var lenge uvisst hva som ville bli utfallet av valget, men da opptellingen gikk mot slutten sent søndag kveld ble det klarere og klarere at det ville bli et borgerlig flertall.

På Moderaternas valgvake fortsatte festen for fullt etter at Reinfeldt hadde dratt for å delta sammen med de andre partilederne på svensk fjernsyn.

VINNEREN: Fredrik Reinfeldt erklærte sent søndag kveld valgseier for den borgerlige alliansen.
VEGAR VALDE