Reinfeldts borgerlige allianse leder klart over det rødgrønne alternativet på en meningsmåling i Dagens Nyheter. Men utfallet av valget er uvisst, og valgdeltakelsen er ventet å bli høy.

Valgkampen ble formelt avsluttet lørdag, men søndag brøt den borgerlige alliansen en gammel svensk tradisjon da de valgte å drive valgkamp også på selve valgdagen.

Det gikk en jevn strøm av velgere ut og inn av den videregående skolen Södra Latin i bydelen Södermalm i Stockholm da NTB besøkte valglokalet søndag.

Vil ha ny sjef

Studenten Samuel Petersson (22) vil bevare velferdsstaten, men mener den kan ivaretas bedre ved å la flere private aktører slippe til. Derfor stemte han på det borgerlige Kristdemokraterna.

– Det ble avgjørende at den borgerlige alliansen viste seg så samspilt, sier Petersson, som ikke først og fremst valgte for eller mot Göran Persson.

Det gjorde derimot Tobias Karlsson (37), som er selvstendig næringsdrivende.

– Jeg vil bytte statsminister og tror Fredrik Reinfeldt er en bedre statsminister enn Göran Persson, fastslår Karlsson, som synes Reinfeldt har en mer troverdig politikk for å bedre velferden i Sverige.

Grunnideologi

Men også sosialdemokratenes kjernevelgere var på plass.

– Jeg stemmer av gammel ideologi og påvirkes ikke av valgdebattene, sier pensjonist Björn Bruzelius til NTB.

Han tror ikke venstresiden har tapt på ikke å samordne sin politikk mer.

– Jeg holder med Persson i at det viktigste er hva hvert parti står for og hvilket parti man velger.

Også hans kone Marita Bruzelius, som er lærer, stemte av ideologiske grunner på Socialdemokraterna, men under tvil.

1,6 millioner svensker har forhåndsstemt, og deres stemmer kan bli avgjørende om resultatet søndag er jevnt.

Historisk allianse

Fredrik Reinfeldt (41) står i spissen for den borgerlige sammenslutningen Allians for Sverige, som ble dannet av hans parti Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna for to år siden. For første gang gikk de fire partiene i år til valg på et felles program.

Kampen mot arbeidsløsheten, behovet for et maktskifte og regjeringens angivelig manglende evne til å løse problemene i den svenske velferdsstaten var kjernen i alliansens valgkamp.

Siden han ble leder for Moderaterna i 2003, har Reinfeldt brakt det konservative partiet betydelig til venstre og til og med kalt det Sveriges nye arbeiderparti.

Har dominert

Göran Persson (57) kjempet i valgkampen for en sosialdemokratisk regjering, og Socialdemokraterna har de siste åtte årene styrt med støtte fra Miljöpartiet og Vänsterpartiet.

De tre partiene førte ikke noen felles valgkamp, men fremsto likevel som en rødgrønn blokk mot de borgerlige.

Socialdemokraterna har styrt Sverige i 65 av de siste 74 årene og sammenhengende siden 1994. Persson har vært statsminister de siste ti årene.

Partiet henvendte seg til sine kjernevelgere i valgkampen og lovte flere boliger til pensjonister og mer penger til småbarnsforeldre og arbeidsledige. Alle skal med, var sosialdemokratens budskap, og partiet advarte mot et systemskifte ved en borgerlig seier.

LEDER: Moderatlederen Fredrik Reinfeldt avlegger sin stemme i Täby. Reinfeldts borgerlige allianse leder klart over det rødgrønne alternativet på en meningsmåling som ble utført før svenske gikk til valgurnene søndag.
BOB STRONG