Volden i Somalia har de siste to ukene blitt mer og mer intens. August ble årets hittil blodigste måned i hovedstaden Mogadishu; bombinger, gateslag, kidnappinger og granatangrep er nå dagligkost. Hele 200 mennesker skal ha blitt drept og 400 såret.

Bare i begynnelsen av denne uken ble 20 mennesker drept, i følge Shabelle Media Network.

Den eskalerende volden skyldes konflikten mellom Islamic Courts Union (ICU), som vil innføre sharialovgivning, og overgangsregjeringen (TFG), som er internasjonalt anerkjent, men svak, og avhengig av støtte fra etiopiske styrker. I tillegg kjemper også ulike krigsherrer og lokale ledere fra regionen Puntland om makten i ulike områder.

Minst fire personer ble denne uken drept i et av bombeangrepene på byens største marked, Bakara.

Åtte lærere ble også kidnappet etter en raiding av en skole forrige lørdag.

Hundretusener på flukt

De mange voldsepisodene har sendt rundt fire hundre tusen mennesker på flukt fra Mogadishu i år. Internflyktningene er uten rent vann, mat og tak over hodet.

Det gjøres nå forsøk på å kartlegge hvor mange somaliere som er på flukt. Rundt 125.000 mennesker antas å oppholde seg i Afgooye-regionen vest for Mogadishu; bare i juli ankom rundt 30.000 mennesker.

Barn sulter

Borgerkrigen og flyktningstrømmen gjør helsesituasjonen i et av verdens mest skakkjørte land stadig mer prekær.

38 prosent av barna under fem år som oppsøkte Leger uten Grensers klinikker i Afgooye og Hawa Abdi i juni viste tegn på akutt underernæring, 12 prosent av dem var så alvorlig underernært at de risikerer å dø. Tallet er nå økt betraktelig. I Hawa Abdi, 17 kilometer vest for Mogadishu, var mer enn hvert femte barn undersøkt i juni underernært.

World Food Program (WFP) appellerte denne uken til verdenssamfunnet for 22 millioner amerikanske dollar for å forsyne 1,2 millioner mennesker med næring, blant annet internflyktningene fra Mogadishu og befolkningen i Sør-Somalia. Verdens helseorganisasjon (WHO) omtaler situasjonen som «ernæringskrise».

— Økende underernæring og tydelige forverring i ernæringssituasjonen blant barna som har flyktet fra Mogadishu, er ekstremt bekymringsverdig, uttalte Christophe Fournier, Leger Uten Grensers internasjonale president, etter et besøk i den krigsherjede hovedstaden nylig.

De som blir igjen, tør ikke forlate husene sine i frykt for å bli beskutt eller angrepet av lokal militia eller røvere. Rundt 6000 mennesker skal være kastet ut fra hjemmene sine i statlige bygninger.

Hjelpeorganisasjonene drar

De aller fleste internasjonale hjelpeorganisasjoner har for lengst trukket seg ut av Somalia på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Helsetilbudet til sivilbefolkningen og internflyktningene er drastisk redusert. Medisinsk personale flykter, og de fleste sykehus har lagt ned driften. Ved de få som fremdeles drives, er bemanningen kuttet alvorlig redusert.

MSF åpnet forrige uke ernæringssentre i provisoriske grupperinger i Hawo Abdi, vest for Mogadishu, og i Afgooye i sør. De to klinikkene vil hovedsakelig fokusere på underernærte og syke barn.

— Det må handles umiddelbart for å sikre at barn, syke og sårede ikke lider og dør fordi de ikke får nødvendig medisinsk hjelp, sier Fournier i Leger Uten Grenser.

silje katrine robinson
silje katrine robinson
silje katrine robinson
silje katrine robinson
silje katrine robinson