Utenriksminister Børge Brende (H) opplevde tirsdag at flyethans flere ganger ble omdirigert i luftrommet over Colombia.

En kombinasjon avdårlig vær og svært uklare kommandolinjer mellom lufttårnene i landet endte med at ministerensfly måtte snu da det nesten hadde kommet frem til Bogotá. I stedet fløy man tilCali, og det var lenge høyst usikkert om ministeren ville rekke kveldsflyet fraBogotá til Rio de Janeiro i Brasil.

Først fikk pilotene på flyet beskjed om at man kunne lande iBogotá, men så kom altså beskjeden om at flytårnet der ikke godtok det somtårnet i Cali hadde sagt.

Irriterte nordmenn

Dermed økte temperaturen sterkt inni flyet, og medlemmene avstatsrådens delegasjon begynte å miste tålmodigheten. Flere telefoner ble tatt,og man prøvde til og med å få kontakt med Colombias utenriksminister for å løsefloken.

Dårlig vær på flyplassen i Bogotá gjorde at bare énrullebane var åpen, og den norske utenriksministerens fly ble ikkeprioritert i landingskøen som dermed oppsto.

Dette ville ambassadør Lars Vaagen ikke finne seg i utenvidere. Samtidig var det helt umulig å få svar fra pilotene omnår og hvor flyet skulle lande.

Blant dem som satt i flyet, foruten Børge Brende, var Norgesambassadør til Colombia, Lars Vaagen, Norges spesialutsending til fredsprosessen,Dag Nylander, og flere høytståendeembetsmenn fra Utenriksdepartementet iOslo.

AMPERT: Da temperaturen var på sitt høyeste, ble det spøkt med at fredsprosessen i Colombia nå ville stanse helt opp, fordi Norge ville trekke sin delegasjon fra forhandlingene.
MORTEN ANTONSEN, STAVANGER AFTENBLAD

Dessuten representanter fra PST og altså norsk presse.

Da temperaturen var på sitt høyeste, ble det spøkt med atfredsprosessen i Colombia nå ville stanse helt opp, fordi Norge ville trekkesin delegasjon fra forhandlingene. Man kan jo ikke finne seg i hva som helst.

Ikke diplomatisk krise

Men den pinlige situasjonen kommer ikke til å ende idiplomatisk krise mellom de to landene.

— Det er riktig at vi forsøkte å kontakte Colombiasutenriksminister om dette i dag. Vi fikk ikke kontakt med henne, men i stedetavdelingslederen i UD, sier ambassadør Lars Vaagen til Aftenbladet.

Utenriksminister Brende tok situasjonen med stoisk ro ombord i flyet. Også etterpå var han rolig.

— På et visst tidspunkt var jeg bekymret for at vårt besøktil Brasil skulle bli forstyrret av dette, noe som hadde vært pinlig for dem.Men nå er dette glemt, og vi kommer ikke til å sende noen formell klage. Dethar vært en spennende dag i et spennende land. Og alt i alt har vi blitt svært godt mottatt i Colombia, med besøk både hos presidenten,utenriksministeren, forsvarsministeren og andre, sa Brende vel fremme påflyplassen i Bogotá, to timer forsinket.

Det ble en begivenhetsrik dag for utenriksministeren og hele hans følge i Colombia tirsdag. Han og delegasjonen hansbesøkte byen Tumaco helt sørvest i landet. Denne byen er svært hardt rammet avkonflikten.