Copiapó: Redningsarbeiderne ved San José-gruven i Chile har måttet stanse arbeidet med sin «Plan B» i to dager for å reparere et bor. Samtidig setter de i gang med en ny «Plan C».

Schramm T-130-boret ble stanset etter å ha gravd seg 268 meter nedover, opplyser sjefingeniør Andrés Sougarret. Ifølge ham var det nødvendig å stanse boret for å skifte en bolt onsdag. Det vil ta 48 timer å få det i gang igjen.

T-130-boret er én av tre maskiner som anvendes i redningsinnsatsen ved San José-gruven, hvor 33 gruvearbeidere har vært fanget om lag 700 meter under bakken siden 5. august.

Flere alternativer

Redningsarbeidernes «Plan B» er å utvide en eksisterende tunnel i gruven. Det er denne innsatsen som nå er satt på vent.

Samtidig fortsetter arbeidet med «Plan A», som går ut på å grave en ny redningssjakt ned til de innesperrede gruvearbeiderne. Dette arbeidet ble startet ved månedsskiftet med boret Strata 950.

I løpet av ti dager har Strata 950 gravd seg 141 meter nedover. Schramm T-130-boret har kommet seg mer enn 100 meter dypere på bare tre dager.

Samtidig er redningsarbeiderne i gang med en «Plan C» som forhåpentligvis skal få arbeidet til å gå enda raskere.

Planen er at det tredje boret skal bli satt i sving rundt 18. september, og det skal kunne bore med en hastighet på 20-40 meter dagen.

Funnet etter to uker

Det var 5. august taket i koppergruven raste sammen og 33 gruvearbeidere ble fanget. I løpet av måneden som er gått siden den gang, er de innesperrede gruvearbeiderne blitt nasjonalhelter i Chile, og befolkningen følger med på hvert minste skritt i den pågående redningsaksjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hector Retamal

LAPPEN: Dette er lappen som ble festet til borehodet. Den fortalte at det sto til liv i gruven.

Etter gruveulykken gikk det mer enn to uker uten at redningsarbeiderne fikk kontakt med de innesperrede mennene, men 22. august nådde et bor ned til gruvegangen. De overlevende festet da en lapp til borehodet, og denne lappen ble brakt opp til overflaten.

Etterpå kunne Chiles president Sebastián Piñera lese høyt fra lappen: «Vi er i god behold alle 33 i tilfluktsrommet.»

Langvarig redningsaksjon

Nyheten om at gruvearbeiderne i San José-gruven fortsatt var i live, utløste stor jubel i Chile, spesielt blant de pårørende som hadde slått leir ved gruven. Et kamera ble sendt ned til gruvearbeiderne gjennom en smal forsyningssjakt, og snart gikk bilder av dem over hele verden.

Gleden slo derimot over i fortvilelse da det viste seg at det kunne ta opptil fire måneder å redde ut de 33 gruvearbeiderne.

Ifølge chilenske myndigheter er målet å få dem ut før jul, men arbeidet med de nye borene har skapt håp om at det kan ta betydelig kortere tid.

T-130-BORET må repareres og er stanset i 48 timer.
STRINGER/CHILE