Siden jordskjelvet rammet Japan på fredag har atomkraftverket Fukushima Daiichi hatt problemer. Det har vært flere eksplosjoner og branner , og man frykter nå en fullstendig nedsmelting.

Tirsdag kom meldingene om at den radioaktive strålingen har økt kraftig rundt reaktorene. Over 200 000 mennesker innen en radius på 20 kilometer er evakuert. De innen 30 kilometer må holde seg innendørs. 43 kilometer fra atomkraftverket bor Anniken Mori fra Bergen.

— For sikkerhetens skyld tar jeg på meg maske, men noen ganger glemmer jeg det, forteller hun til bt.no.

— Om du er her en dag eller to, så er det ikke sånn at du dør i morgen, tror jeg.

Jeg tar en dag av gangen og prøver å være til hjelp og oppmuntring til de som er rundt meg

Anniken Mori i Japan

Best å bli

For mens strålingen utløser panikk i Tokyo som er 240 kilometer unna, tar altså Mori den mulige atomkrisen med knusende ro.

— Det er klart at på lang sikt er det skremmende, men jeg er ikke bekymret for strålingsfaren nå, sier hun.

Hun mener det er best å bli hvor hun er. Det er vinter i Japan, og meldt minusgrader om nettene. Det er også fare for flere etterskjelv, og mange frykter et større skjelv innen torsdag.

— Det er en uoversiktlig situasjon. Det verste er folk som flykter i panikk og fryser i hjel langs veiene. Folk har lite bensin, og ingen restauranter eller overnattingssteder er åpne, noen steder har de ikke strøm. Da er det best å være der du er. Vi er heldig som fortsatt har vann.

— Tar en dag av gangen

61-åringen har bodd i Japan sammen med mannen sin Akira i over 30 år. De holder til i den nordlige delen av Iwaki i Fukushima, et område som er omringet av flere atomkraftverk. Selv er hun overrasket over hvor rolig hun er.

— Jeg har vært redd for tanken på at dette skulle skje, men når det først skjer er jeg forundret selv over tankene om hvor takknemlig jeg er for at jeg har hatt et godt liv, og at her jeg er har jeg det ennå ikke vondt, sier misjonæren.

— Jeg har mat og vann og her føler jeg en indre fred og glede. Jeg tar en dag av gangen og prøver å være til hjelp og oppmuntring til de som er rundt meg.

Om du er her en dag eller to, så er det ikke sånn at du dør i morgen

Anniken Mori i Fukushima

Følger råd

Hun sier at hun først vil forlate hjemmet sitt dersom det blir slutt på all tilførsel av mat og vann. Hun holder seg oppdatert via nyhetssendinger på TV.

— Da vil etter hvert dette området bli evakuert, og da vil jeg også dra. Jeg vil ikke sitte igjen i en ørken og si at her skal jeg være, jeg følger med på rådene som blir gitt, sier hun.

— Men jeg føler er at de må prioritere de som har mistet hjem og ikke har mat.

Klamret seg til bordbeina

Det var på fredag jordskjelvet rammet Japan, og utløste en svær tsunami som traff østkysten av landet.

— Jeg var i et stort bygg i annen etasje. Det rykket og ristet og huset knaket, og dette holdt på i fem minutter, forteller Mori.

Jordskjelvet var først målt til en styrke på 8,9 på Richters skala. Senere ble det oppjustert til 9,0, det kraftigste målt i Japan noen sinne.

— Jeg har opplevd masse jordskjelv, men dette føltes noe helt annet enn det jeg har opplevd før, det var enormt. Vi var fem stykker og vi gjemte oss under bordet og ba til Gud. Det var på liv og død og vi klamret oss fast til bordbena.