Rapporten er bestilt av eksstatsminister Kjell Magne Bondevik, nobelprisvinner Elie Wiesel og Tsjekkias tidligere president Václav Havel.

Rapporten er utarbeidet av det uavhengige U.S. Committee for Human Rights in North Korea, og den appellerer til Sikkerhetsrådet om å løse den vanskelige situasjonen i Nord-Korea. Den beskriver regimets brutale behandling av befolkningen, som vold mot gravide kvinner for å tvinge fram aborter, bortføringer, tortur og henrettelser av politiske fanger.

Rapporten forsøker å sette nytt søkelys på menneskerettsbrudd som er kjent fra før, men som ofte faller i skyggen av bekymringene rundt Nord-Koreas atomprogram.

Det er åpenbart at (den nordkoreanske lederen) Kim Jong-il og den nordkoreanske regjeringen aktivt begår forbrytelser mot menneskeheten, heter det i Bondevik, Wiesel og Havels innledning til rapporten.

Små sjanser

– Vi ber innstendig Sikkerhetsrådet om å ta opp situasjonen i Nord-Korea, og å beskytte befolkningen i Nord-Korea. Intet mindre, heter det videre i brevet.

Nord-Koreas FN-delegasjon nektet å kommentere rapporten direkte, men gjentok at Nord-Korea ikke bryter menneskerettighetene.

Utenrikspolitiske analytikere roser rapportens fokus på menneskerettigheter, men sier samtidig at sjansene for at saken blir behandlet i Sikkerhetsrådet er små.

Årsakene er blant andre at rådet allerede har vedtatt to resolusjoner som introduserer sanksjoner mot Nord-Korea, samt at Kina historisk har motsatt seg å ta opp menneskerettighetsspørsmål av frykt for selv å bli kritisert.

– 400.000 omkommet

Rapporten, som hovedsakelig baserer seg på tidligere publisert materiale, anslår at det nordkoreanske regimet holder opptil 200.000 personer fanget i gulag-lignende fengsler. Og at dobbelt så mange er omkommet i landets fengsler i løpet av de siste 30 årene. Rapporten beskriver hvordan fanger blir sultet og gitt insekter å spise, de blir slått til øynene spretter ut, og de blir holdt innesperret i celler som er så små at de må sitte sammenkrøket i flere måneder av gangen.

Kjell Magne Bondevik medgår at sjansene for å få Sikkerhetsrådet til å handle er små, men sier at man må prøve.

– Dersom vi ikke gjør noe, kommer ingenting til å skje. Vi må prøve. Vi håper dette vil få verden til å våkne, sier Bondevik.