— Jeg synes vi skal følge FN-sporet, og søke en forankring i verdensorganisasjonen for det som måtte skje, sa statsministeren.

— Vi må først prøve å presse Saddam til inspeksjon fra FNs våpeninspektører. Hvis ikke det skjer, står vi bare ovenfor dårlige løsninger.

Norge vil være med på å øke presset ovenfor Irak, sier statsministeren.

— Jeg vil ikke utelukke at Irak får et ultimatum, sa Bondevik.

— Jeg vil tro at presset vil øke gjennom generalforsamlingen denne uken. Vi håper at han skjønner alvoret. Hvis inspektørene slipper inn, gir det oss et tidsvindu på seksti dager. da må også vi og de andre landene følge spillereglene og la det gå seksti dager.

Bondevik er spent foran dagens tale fra president Bush til FNs generalforsamling.

— Jeg venter at amerikanerne på et eller annet tidspunkt sier hva de mener å vite. Både Bush og Blair har antydet at de vet mer enn de andre, og da forlanger vi å få vite det, enten gjennom Sikkerhetsrådet eller bilaterale samtaler. For at vi skal få et skikkelig beslutningsgrunnlag må vi forholde oss til det som amerikanerne er kommet frem til.

KREVER BEVIS. For at vi skal kunne ta en avgjørelse når det gjelder Irak, må vi få vite hva USA og England vet, sa statsminister Kjell Magne Bondevik på en pressekonferanse i New York i går kveld. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN