I brevet som Bondevik overrakte til Bush ber Arafat om mer tid til å vise at han mener alvor med å arrestere terrorister.

President George W. Bush var enig i at Arafat må få en sjanse til å vise at han mener det han lover. Men vi må være forberedt på at israelerne kommer til å reagere igjen dersom det skjer nye aksjoner. Det fortalte Bondevik da han kom ut fra møtet med USAs president.

Det var sent tirsdag kveld at den norske representanten i de palestinske områdene, Geir O. Pedersen, ble kontaktet av Arafat. Da ba Arafat om at den norske statsministeren formidlet kontakt med president Bush under sitt møte i Washington onsdag. Arafat ber om nødvendig tid til å få kontroll i sine områder, og han appellerer til verdenssamfunnet om å gi ham det. Noen tidsavgrensing har Arafat ikke gitt i brevet til Bush.

Hamas-leder i husarrest

I går kveld viste Arafat at han denne gang mener alvor med å gjøre forsøk på å rydde opp. Grunnleggeren av den militante palestinske bevegelsen Hamas, Sheikh Ahmed Yassin, er nemlig satt i husarrest av Arafats selvstyremyndighet. En talsmann for selvstyremyndigheten opplyste dette sent onsdag.

Hektisk telefonkontakt

Bondevik hadde også telefonsamtaler i går med Arafat og Israels statsminister Ariel Sharon, hver for seg, før han gikk i møtet med president Bush.

— Er dette en ny norsk bakkanal? - Jeg vil ikke si det, men jeg har hatt jevnlig kontakt med både Sharon og Arafat siden jeg ble statsminister. Arafat har jeg møtt personlig og Sharon har jeg snakket med i telefonen. Jeg har oppfordret dem innstendig om ikke å brenne alle broer, sier Bondevik til Bergens Tidende.

Kritiserte Arafat

Bondevik har kritisert Arafat i klare ordelag etter bombeaksjonene i helgen, og sagt at han gjør for lite for å arrestere palestinske terrorister. Samtidig sier Bondevik at han forstår de israelske reaksjonene, men han vil ikke karakterisere metodene som blir brukt. Tross kritikken er det likevel Bondevik Arafat velger når han skal sende brev til den amerikanske presidenten.

Bush takket Norge

— Jeg vil takke for den norske støtten i kampen mot terrorismen og jeg er meget glad for at du er her, sa president Bush dan han tok imot den norske statsministeren i Det ovale kontor. Pressen slapp inn i forkant av møtet og på det tidspunktet var ikke Bush forberedt på å kommentere brevet fra Arafat.

Det var den akutte og dramatiske krisen i Midtøsten som stod øverst på listen under Bondeviks møte med Bush. Men det var også meget viktig for statsministeren å overbringe kondolanser, og å vise medfølelse med det amerikanske folk etter terrorhandlingene under sitt første møte med presidenten. Kampen mot internasjonal terrorisme var naturlig nok høyt på agendaen under de 30 minuttene som var avsatt fra Det hvite hus til Bondevik.

Utvidelse av kampen

Statsministeren ser ikke bort fra at kampen mot internasjonal terrorisme kan bli utvidet til flere land, særlig dersom terroristene nå flytter seg ut av Afghanistan. Men Bondevik mener at det kan bli nesten umulig å holde sammen den brede internasjonale koalisjonen dersom militæraksjonene blir utvidet.

Det norske bidraget om en internasjonal konferanse mot terrorisme, som skal holdes i Oslo neste år, sammen med fredsprisvinner Elie Wiesel, gav Bondevik også en anledning til å invitere presidenten til Norge.

President George W. Bush tok imot statsminister Kjell Magne Bondevik i Det Ovale kontor, presidentens arbeidsrom i Det Hvite Hus.
REUTERS