Uroen sprer seg og antall drepte øker i Kenya etter at president Mwai Kibaki ble tatt i ed til en ny presidentperiode søndag. Ifølge en kenyansk TV-kanal er minst 124 personer drept.

– Det er i ferd med å oppstå en prekær humanitær situasjon fordi mange ikke tør gå ut for å hente nye forsyninger av mat og andre nødvendige ting, sier leder av Oslo fredssenter og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til NTB.

I slumområdet Mathare i Nairobi truer politiet med å skyte folk som befinner seg utendørs, og i den vestlige byen Kisumu er det innført portforbud.

Valgfusk

Opposisjonen anklager regjeringspartiet for omfattende valgfusk og mener resultatene fra noen av kommunene ikke samsvarer med det som er blitt kunngjort sentralt.

– Verdenssamfunnet må interessere seg for og finne ut av de ubesvarte spørsmålene, nemlig påstandene om at det ikke er samsvar mellom resultatene lokalt og de resultatene som er blitt kunngjort sentralt, sa Bondevik mandag.

Flere stemmer

Mange mener også at det tok lang tid før resultatene ble kunngjort fra enkelte kommuner, og at det var påfallende flere stemmer som ble avgitt i presidentvalget enn i valget på nasjonalforsamling.

– Jeg tror det bare er svar på disse spørsmålene som kan roe folk, fortsetter den tidligere statsministeren, som tidligere i år har møtt ledelsen i regjeringskoalisjonen og opposisjonspartiene i Kenya, for å dele sine erfaringer for oppbygning og ledelse av en koalisjonsregjering.

Det er ventet at europeiske og lokale valgobservatører skal uttale seg om valget mandag.