• Det norske folk skal vite at vi hele tiden treffer de beredskapstiltak som vi finner nødvendige, sa statsminister Kjell Magne Bondevik til bt.no i kveld.

Les også:

Bondevik var i Bergen for å delta ved åpningene av Festspillene da han fikk meldingen om at al-Qaida hadde sendt ut en terrortrussel som oppfordret verdens muslimer til å angripe norske borgere, ambassader og kommersielle interesser i muslimenes hjemland.

Advarer nordmenn i utlandet

Statsministeren var til stede på den kommunale festspillunsjen i Håkonshallen da han fikk den første orientering om terrortrusselen.

— Vi har hele tiden det beredskapsnivå i Norge som situasjonen tilsier, sier Bondevik til bt.no.

Statsministeren sier at Regjeringen tar terrortrusselen på alvor. Han oppfordrer norske borgere i utlandet til å være ekstra forsiktige i denne situasjonen.

Særlig stor forsiktighet kreves trolig av nordmenn som befinner seg på disse mulige norske terrormålene.

Overrasket

— Jeg er overrasket over at Norge var med på listen over de fire landene som det ble rettet terrortrusler mot, sier statsminister Bondevik.

Han vil imidlertid ikke spekulere i hva som kan være årsaken til at Norge er med på listen. Ifølge forsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) kan årsaken være norsk støtte til Israel. En annen forsker tror al Qaida rett og slett kan ha forvekslet Norge med Danmark.

Utenriksministeren informerte onsdag de norske ambassadene i utlandet om trusselen. Ambassadene vil så bringe denne informasjonen videre til norske borgere og forretningsvirksomhet i disse landene, ifølge Bondevik.

(NTB)

PÅ FESTSPILLENE: Statsministeren holdt en improvisert pressekonferanse om terrortrusselen i Bergen onsdag kveld.
Foto: Ørjan Deisz