Selv gjennom telefonen kunne den 30 år gamle bonden høre frykten da han snakket med sin lillebror i al-Qubair, landsbyen hvor det blir hevdet at minst 86 mennesker ble myrdet på onsdag.

— Han fortalte meg at han forsøkte å komme ut, men kunne ikke, sa bonden, som identifiserte seg som Leith til den libanesiske avisen Daily Star.

Forbindelsen ble brutt og da Leith fikk fatt i sin lillebror igjen fortalte han at shabbiha-militsen hadde skåret av hånden hans.

— Jeg hørte at han kjempet, men så ble det stille. Jeg tror det var på dette tidspunktet han døde.

Døde kvinner og barn

Leith var selv i sikkerhet i nabolandsbyen Karm al-Zeytoun, men måtte maktesløst se på at grupper av menn med kniver, køller og geværer gikk inn i landsbyen fra fire sider og innledet massakren rundt klokken halv tre onsdag ettermiddag.

Fem timer senere snek Leith seg inn i landsbyen igjen, men det var for sent.

— Vi kunne lukte likene som brant, sier han.

— Det var døde kvinner og barn overalt.

Måtte snu

FNs observatører forsøkte både torsdag og fredag å komme inn på området for å undersøke massakren, som Assad-regimet har nektet ethvert ansvar for, men måtte flere ganger snu etter å ha blitt beskutt.

I løpet av fredag ettermiddag ble det kjent at et FN-team var kommet inn på området, men selv har Leith og mange andre aktivister ikke mye til overs for observatørene.

— Vi fortsatte med å ringe dem og ba dem komme, men de sa bare hele tiden «om en halvtime», sier han.

Sekterisk krig i emning

Alle ofrene for massakren i al-Qubair er anslått å være sunnimuslimer, og det øker mistanken om at Assad-regimet forsøker å fremprovosere en sekterisk krig.

— Alle massakrene finner sted i blandede områder, hvor sunnier, alawitter og kristne har bodd sammen i århundrer. Vi hører ikke om massakrer i områder hvor det bare bor folk fra én religiøs gruppe, sier Louay Hussein, som er leder av opposisjonsgruppen Building the Syrian State Current.

— Derfor må vi konkluderer med at de som begår disse massakrene ønsker å utløse en sekterisk krig, og mange grupper innenfor og utenfor landet går dessverre inn for en slik krig, sier han.

Formålet med den sekteriske volden er ikke klart. Mange syrere tror at Assad-regimet forsøker å skape regionalt kaos, som også involverer Libanon og muligens andre land, og dermed skremme det internasjonale samfunnet fra å blande seg.

Ekstremt anspent

Andre ser massakrene som første skritt i etableringen av en ren alawittisk ministat som Assad-regimet kan flykte til hvis de mister makten i Damaskus.

I mellomtiden fortsatte volden i Syria på fredag med rapporter om demonstrasjoner og kamper over store deler av landet.

— Stemningen er ekstremt anspent i mange, mange deler av landet, sa Hicham Hassan, som er talsmann for Internasjonale Røde Kors på et pressemøte i Genève i går.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

FORBRYTER? Amnesty mener president Bashar al-Assad og hans regime i Syria kan ha begått forbrytelser mot menneskeheten.
Reuters