Nei, skandaler er det ikke snakk om. Statsrådene er skikkelige karer, men misforståelser, uoppmerksomhet og en viss rådvillhet hørte med da gutta var på tur i det store Kinaland.

For sannelig gikk det fort i svingene! Bondevik fikk så vidt hevet i seg frokosten og dratt fru Bjørg med seg før store politi— og sikkerhetsstyrker førte den lange rekken av limousiner av gårde fra sted til sted – ti minutter her, et kvarter der og kanskje en liten halvtime neste sted for å kaste glans over et seminar.

Nøt all viraken

Det var kongen av Molde som viste seg frem i verdens største rike - Midtens Rike. All trafikk sto stille, for veiene var avstengt – og menneskemengder jublet. Bondevik så ut til å nyte all viraken, for han ble mottatt i Kina på samme som kong Harald opplever det i Norge.

Eget charterfly sto klar til å frakte følget fra by til by, og med en oppvartning om bord som neppe kan kalles SAS-standard.

Det blir litt stusslig å komme på KrF-møte i en småby på Sørlandet etter så mye pomp og prakt.

Gymnasengelsk

«Dette er ikke noe feriebesøk,» utbrøt han i samtale med pressefolkene som fulgte ham fra minutt til minutt. Det hadde han rett i. I tolv timer hver eneste dag under besøket i Kina måtte han være på alerten, stadig like interessert og velvillig når vertskapet halte og slet i ham. Innen en alens rekkevidde sto enten statssekretær Gunnar Husan eller ambassadør Haakon B. Hjelde som årvåkne ørehviskere hvis Bondevik var i tvil om hva etiketten krevde.

Høflighetsfraser ble utvekslet, gaver likeså, og en drøss av ferdigskrevne taler fremført på brukbart gymnasengelsk. Bondevik behersker fremmedspråket bedre enn utenriksminister John Lyng gjorde. Men han er ingen elegantier.

Vann over hodet

Statsministeren greide maratonløpet i fin stil, men det hendte likevel at det glapp. Som da den vesle guttungen i svømmebassenget satte i å hyle!

Bondevik hadde stukket innom et rehabiliteringssenter for funksjonshemmede og ville bare være god med småen. Kanskje presten mente at han burde døpes?

Dermed øste han litt vann over hodet. Men det skulle han aldeles ikke ha gjort. Forfjamselsen hos vertene, diplomatene og politifolkene var et syn verdt…

KrF'ere på sokkelesten

Det var ikke mindre av et syn da Bondevik og en rekke andre fremtredende KrF-folk tok av seg skoene og gikk på bare sokkelesten inn i moskeen i byen Xi'an. Noen fredagsbønn var ikke aktuelt, og ingen av dem knelte - men aldri før har vel så mange KrF'ere samtidig søkt hen i en moské? Den som så godt etter, oppdaget også en tånegl gjennom et lite strømpehull.

Ikke alle var like godt forberedt på å ta av seg. Dessuten var det trekkfullt og flere minusgrader der de tok av seg skoene.

Glemsel og atter glemsel

Næringsminister Ansgar Gabrielsen skulle også ta av seg skoene for å skifte, riktignok på sitt eget hotellrom. Han hadde for lengst sjekket inn og pakket ut kofferten, men hadde glemt hvilken etasje han holdt til i. Da mysteriet omsider ble oppklart ved hjelp av hotellbetjeningen, visste han ikke helt hvilket værelse han holdt til i. Døgnvillheten er ikke å spøke med selv for tilpasningsdyktige statsråder. Om det var det som var årsaken til at også miljøvernminister Børge Brende mistet hodet, skal være usagt.

Ingen revestrek

Han var i hvert fall usigelig trett en kveld, og ba pinsevennen Gabrielsen gjøre opp for ølet som han selv hadde helt i seg i baren. Men det ble ikke til at så skjedde. Det endte derfor med at Brende, som er en ung mann, førte det konsumerte på annen manns rom!

Noen revestrek var det ikke tale om. Han visste bare ikke bedre. Fadesen ble oppdaget i siste liten – av en edruelig Dagbladjournalist.

Lengre samtaler enn ventet

Ingen aner hvilken glede lilleputtlandet Norge vil ha av et slikt besøk. Men samtalene statsministeren hadde med kollega Zhu Rongji og president Jiang Zemin varte i hvert fall lenger enn tilmålt tid. Vertene hadde ikke hast med å vise nordmannen døren, selv om han i deres øyne var utidig som belærte dem i striden om Tibet. Kineserne er først og fremst pragmatiske som ser at det kan være nyttig å drive forretninger med det fjerntliggende landet. Norsk knowhow og teknologi er på viktige områder ettertraktet.

Også Rita Tveiten...

Derfor satset norske bedriftsledere på å utnytte statsministerens besøk til siste trevl, gjennom flere seminarer og sammenkomster med kinesiske bedriftsledere. De profilerte seg, som det heter. «Alle» var der, også ved mottakelser.

Skipsredere, direktører, organisasjonstopper, konsulenter – og så lerkeblide Rita Tveiten som har begynt for seg sjøl i Østens heksegryte.

Skorpionen gled ned

Statsministerens medbrakte sikkerhetsfolk hadde et svare strev med å bevare oversikten i dette mylderet. Men de ble ikke satt skikkelig på prøve. En kveld fikk de tre karene, som lever under mottoet «Være, men ikke synes» et hardt tiltrengt pusterom. De fikk rett og slett fri mens statsministeren var på bankett i Beijing og forsynte seg av det beste kineserne har å by på.

I mellomtiden dro politifolkene på byen med norske journalister og ambassadefolk for å innta et bedre måltid mat. Det var her skorpioner gled ned på høykant. Sikkerhetsfolk er robuste karer på mer enn én måte.

ØL-KRØLL: Kinesisk øl smaker veldig godt. Men det gikk i ball for miljøvernminister Børge Brende da han skulle føre regningen pårommet.
FOTO: SCANPIX