14 stridsvogner og fire pansrede kjøretøy skal være totalt ødelagt.

— Det var en svært rask, kort og skarp operasjon. Alle vognene ble ødelagt, sier kaptein Al Lockwood , som er talsmann for de britiske styrkene i invasjonsstyrkens sentralkommando i Qatar.

Ifølge generalløytnant Brian Burridge ble de 14 sovjetbygde T-55 stridsvognene truffet av både artilleri og skyts fra luften.

Den irakiske kolonnen besto av mellom 70 og 120 kjøretøy. Den brøt seg gjennom de britisk-amerikanske stillingene onsdag kveld, med kurs for den strategisk viktige Faw-halvøya helt i sør.

Trapper opp krigen

USA varsler at de vil trappe opp krigføringen så snart vært letter.

— Du vil se at vi kommer til å øke aktiviteten i de nærmeste timene og dagene, siden været har letnet, sa en talsmann ved sentralkommandoen i Qatar i dag.

Ved 11-tiden norsk tid meldte BBC at det er harde kamper ved byen Samawah, et stykke nord for Nassiriya.

Også irakiske posisjoner ved byen Kalak om lag 40 kilometer øst for Mosul i Nord-Irak skal være truffet av fire raketter i formiddag.

Skjøt mot hverandre — 37 skadd

Flere titall amerikanske marinesoldater skal være såret etter å ha skutt på hverandre i kamper utenfor Nassiriya i det sørlige Irak.

Soldatene åpnet ild mot hverandre ved en feiltakelse, opplyste en journalist som følger med styrkene torsdag.

Ifølge journalisten skal kommandopostens hovedkvarter ha blitt beskutt av granat- og bombekastere. 37 soldater skal være såret, tre av dem kritisk, opplyser offiserer.

Panserslag

Amerikanske militære styrker kan komme i kamp med Saddam Husseins republikanergarde ganske raskt, ettersom Saddam sender sine elitestyrker sørover mot USAs stillinger.

USA har konsentrert hovedstyrken langs en øst/vest-linje nord for byen Najaf. Ifølge informerte kilder var en kolonne på 1000 kjøretøyer på vei sørover fra Bagdad onsdag kveld med en hastighet på mellom 30 og 60 kilometer i timen.

Samtidig som det kan gå mot et større slag sør i Irak, var USA onsdag kveld i gang med å åpne en nordlig front. Over 1.000 fallskjermsoldater ble sluppet ned ved en flybase i Nord-Irak etter å ha blitt fraktet over fra Tyskland.

- Mer enn 350 drept

-Mer enn 350 sivile irakere er drept siden amerikanske og britiske styrker startet invasjonen av Irak, sier Iraks helseminister Umeed Midhat Mubarak. 36 mennesker skal ha mistet livet i bombeangrepene mot Bagdad det siste døgnet, ifølge helseministeren.

Mubarak sa også at minst 4000 personer er blitt skadd i løpet av den knappe uken krigen har vart.

Nattens hendelser

— Amerikanske fallskjermsoldater befestet i morgentimene kontrollen over en militær flyplass i Nord-Irak, som de hadde erobret natten før.

— Amerikansk-britiske og irakiske styrker nærmet seg hverandre sør for Iraks hovedstad Bagdad, der det så ut til å gå mot et større slag.

— Bombeangrepene mot Bagdad fortsatte, og det ble meldt om en lang rekke eksplosjoner på ulike steder i den irakiske hovedstaden.

— USAs utenriksminister Colin Powell sa at FN bør få en egen koordinator i overgangsregjeringen som skal styre Irak når og hvis Saddam Husseins regime faller.

— FNs generalsekretær Kofi Annan oppfordret medlemmene av Sikkerhetsrådet til å slutte å krangle seg imellom, og bli enige om gjenopptakelse av Iraks olje-for-mat-program.

(NTB)