USAs president George W. Bush advarer om at krigen kan bli mer langvarig enn ventet.

Irak forsøkte lørdag ettermiddag å hindre bombene i å nå sine mål gjennom å tåkelegge hele hovedstaden ved å sette fyr på grøfter fylt med olje. I flere timer lå et tjukt, svart røykteppe over deler av byen..

General Tommy Franks, som leder invasjonen i Irak, opplyste på sin første pressebriefing etter at krigen startet at de amerikanskledete styrkene har tatt mellom 1.000 og 2.000 irakiske krigsfanger. Fangene er blitt satt i en midlertidig fangeleir sør i Irak.

Bush: -Langvarig krig

Krigen kan bli mer langvarig enn ventet, sa USAs president George W. Bush i sin ukentlige radiotale lørdag. Men USA går inn med full styrke og det er ikke snakk om "halvhjertet innsats", understreket presidenten.

— Den militære offensiven foregår i et ugjestmildt område og kan komme til å vare lenger enn det mange har trodd på forhånd, sa Bush.

Irak svarte med å be FN fordømme krigen og stanse amerikanske og britiske styrkers invasjon av Irak.

Overrasket over motstand

Det amerikanske stormløpet mot Bagdad fortsatte lørdag, og amerikansk infanteri skal ha tatt kontroll over en viktig bru over elven Eufrat, på veien mot hovedstaden. Men de amerikanske styrkene skal ha blitt overrasket over motstanden de møtte da de trengte seg dypere inn i Irak.

Kampene i havnebyen Umm Qasr fortsatte lørdag for andre dag på rad. Amerikanske marinesoldater hevdet sent lørdag kveld at de har kontroll over den viktige irakiske havnebyen.

— Både de nye og de gamle havnene er nå sikre, sa kaptein Rick Crevier, men bekreftet samtidig at det fortsatt forekommer trefninger. Han anslår at rundt 20 irakiske soldater fortsatt yter motstand i en bydel i nærheten av havnene. Det er også funnet en rekke bomber med selvutløsermekanismer som irakerne har etterlatt seg.

Forvirring

Etter harde kamper utenfor Basra hevdet amerikanske styrker at de hadde tatt kontroll over byen.

— Fienden er nedkjempet vest for Basra, sa kaptein Andrew Bergen lørdag kveld. -Det er massevis av fanger, la han til.

Det er fortsatt uklart hvem som kontrollerer selve byen Basra. Rapportene som kom fra byen var lørdag forvirrende og delvis motstridende, ifølge BBCs kommentator.

Rundt 50 mennesker ble drept under bombingen av Basra lørdag, melder TV-kanalen al-Jazeera.

Bomber i nord

De USA-ledete styrkene lot bombene regne over flere mål i Irak lørdag. I Saddam Husseins hjemby Tikrit 20 mil nord for Bagdad ble de lokale kontorene til det regjerende Baath-partiet, et museum og et hotell bombet, og fire irakere ble drept, ifølge øyenvitner.

Ifølge nyhetsbyrået AFP befinner det seg store irakiske styrker i Tikrit, i tillegg til medlemmer av den frivillige paramilitære styrken Fedayeen, som ledes av Saddam Husseins sønn Uday. I Nord-Irak slo et 50-talls krysserraketter ned i hovedkvarterene til to islamistiske kurderpartier. Minst 50 mennesker ble drept i angrepene, sier kurdiske talsmenn og øyenvitner.

Et av partiene, det talibaninspirerte Ansar al-Islam, er blitt beskyldt for å ha forbindelser til al-Qaida og Saddam Hussein. Mer overraskende kom angrepet på det moderate islamistiske partiet Komala Islami Kurdistans. Flere av partiets kontorer i og rundt landsbyen Khormal skal ha blitt truffet av raketter.

En australsk journalist og tre kurdere ble drept i en mulig hevnaksjon for angrepene, da en bilbombe eksploderte utenfor Khormal lørdag ettermiddag.

Saddam tilfreds

Den statlige irakiske TV-stasjonen viste lørdag kveld bilder av president Saddam Hussein som ledet møter med sine nærmeste medarbeidere og roste de irakiske soldatene.

— Presidenten uttrykte sin tilfredshet med måten den irakiske hæren og Baath-partiet har møtt den amerikanske og britiske invasjonen, melder TV-stasjonen.

(NTB)