Flere krigsfly er observert over byen Sulaimaniya i dag. Trolig er de sendt ut for å bombe stillinger som holdes av mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam nær grensen til Iran.

Ansar al-Islam kjemper mot Saddam Hussein for kurdisk uavhengighet, men er også i konflikt med andre kurdiske grupper. Amerikanske myndigheter hevder Ansar al-Islam har forbindelser til terrornettverket al-Qaida, og omtaler bombemålene i Nord-Irak som "al-Qaida-leirer".

— Vi dro av gårde uten å vite noe om målet, og først da vi var framme, fikk vi beskjed om nøyaktig hvor målet lå. Det var en terroristleir drevet av al-Qaida, sa kampflygeren Mark Brazelton til pressefolk om bord i hangarskipet "USS Theodore Roosevelt".

Til sammen 24 kampfly angrep leiren, sa en av pilotene som deltok i toktet onsdag.

Opp til 60 soldater fra Ansar al-Islam skal være drept i angrepene, men dette er ennå ikke bekreftet av uavhengige kilder.

I tillegg er irakiske stillinger i fjellene rundt byen Chamchamal.

— Jeg tror angrepene var kraftigere der borte tirsdag kveld. Det kan godt hende den aksjonen blir avsluttet i løpet av få dager, sier den kurdiske kommandanten Mam Rostam.

Rostams menn kontrollerer området rundt byen Chamchamal, men mener det må enda kraftigere skyts til fra amerikansk-britisk side i områdene rundt Mosul og Kirkuk for å utrydde de irakiske styrkene.

— Jeg liker ikke denne typen angrep. Det må langt kraftigere skyts til om de ønsker å få en rask slutt på krigen, sier hærføreren. Rostam sier også at irakiske soldater som har holdt til på åskammene i området, kan ha kommet seg unna angrepene.

Tilstedeværelsen av amerikanske styrker i de kurdiskkontrollerte områdene, i tillegg til den intensive bombingen av irakiske stillinger, kan være en del av en amerikansk plan om å bygge opp en nordfront i krigen mot Irak.

BOMBER: Tv-bilder av bombene som faller i åsene rundt Chamchamal i det kurdisk-kontrollerte Nord-Irak.
FOTO: REUTERS