En kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet bekreftet fredag at elitesoldater fra de amerikanske Special Forces er inne i Afghanistan.

Det er ifølge militære kilder Washington Post har snakket med foreløpig bare snakk om "en håndfull" soldater, men det kan være første stadium i en større operasjon. De amerikanske bakkestyrkene vil trolig aldri kunne sammenlignes med den massive styrken som ble satt inn under Golf-krigen.

— Det er på et meget, meget tidlig stadium, sier kilden Reuters har snakket med. Denne kilden ville verken bekrefte eller benekte meldingen i Washington Post om at elitesoldatene befinner seg i det sørlige Afghanistan.

Flere soldater

En annen kilde sier til avisen at flere elitesoldater trolig vil bli utplassert i nær framtid. Oppdraget vil blant annet være rekognosering, angivelse av bombemål, og "i sjeldne tilfeller direkte angrep på Taliban eller terroristledere."

President George W. Bush ville fredag ikke kommentere den nye utviklingen. Han gjentok bare at USA vil gjøre det som må gjøres for å oppnå det målet som er satt.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sa torsdag at bomber alene ikke er nok til å røyke ut Osama bin Laden og hans menn.

— Mulighetene er begrenset. Det eneste forsvaret mot terrorisme er angrep, sa Rumsfeld.

Storbritannias statsminister Tony Blair innvarslet også en ny fase i krigen, da han sa at de kommende ukene kan by på de hardeste prøvelsene i kampen mot terrorismen.

Nye våpen

I tillegg til å sette inn nye spesialstyrker vil Pentagon ta i bruk flere nye våpentyper i krigen.

— Dette blir noe som vil overraske dere, våpen folk ikke visste at vi hadde, sa en amerikansk forsvarskilde til Washington Post.

Det skal blant annet være snakk om bevæpnede ubemannede småfly, utrustet med panserbrytende raketter. Det er ombygde overvåkingsfly av typen Predator, som finner sine mål ved hjelp av avanserte kameraer, og som fjernstyres fra USA når de er i luften over Afghanistan. Dette er våpen som USA nå tar i bruk for første gang.

Taliban

En talsmann for Taliban-militsen sa fredag at regimet er klar til å møte amerikanske bakkestyrker, og vil foretrekke å møte fienden ansikt til ansikt framfor å bli bombet fra lufta. Taliban har foreløpig ikke sett noe til de amerikanske bakkestyrkene, sa talsmannen.

Talibans ambassadør til Pakistan sa at det fortsatt ikke er aktuelt å utlevere Osama bin Laden. Det er et trosspørsmål, sa ambassadøren. –Vi kunne like gjerne bytte ut troen, sa han.

Ambassadøren var nettopp tilbake fra Afghanistan, der han så vidt hadde unngått å bli truffet av en amerikansk rakett. Han sa han brakte med seg en ny fredsplan, som han ville diskutere med pakistanske myndigheter. Men når det gjelder bin Laden, er det ingen endring i Talibans holdning.

Politisk løsning

Mens det militære felttoget fortsetter ufortrødent, synes planene for en politisk løsning ikke å ha gjort framskritt. Alle er enige om at det må etableres en bred samlingsregjering til erstatning for Taliban-regimet. Men hvordan det skal skje, er uklart.

USA har foreslått at FN skal ta ansvaret i en overgangsfase, og sette inn fredsbevarende styrker. Men det forslaget har møtt motbør fra FNs spesialutsending til Afghanistan, Lakhdar Brahimi. Han vil først se hvilke land som er villige til å delta i en slik fredsstyrke. USA ser ikke for seg noe langsiktig nærvær for amerikanske styrker i Afghanistan.

NTB