Mens jeg fulgte en del av NRK sine 17. mai-reportasjer fra barnetogene, begynte jeg å lure på om det var en ny idrettssending som var på gang. Fra Voss fikk vi i detalj høre om hvilke idrettsstjerner som hadde gått på hvilke skoler, pluss at Kari Traa raste rundt med en mikrofon og stilte spørsmål som ikke krevde mer enn fire stavelser til svar.

Også sendingen fra Oslo var preget av en underlig oppramsing av idrettskjendiser som skulle ha gått på ulike skoler. Jeg gremmes, for å si det mildt. En nasjonaldag som reduseres til en platt oppramsing av hvilke idrettskjendiser vi har hatt på ulike skoler, viser at nasjonaldagen tømmes for innhold.

Kjære NRK, kan vi få be om at idrettshysteriet blir fjernet denne dagen til fordel for morsom direkte reportasje og et perspektiv på nasjonaldagen som utfordrer oss og gir oss noe annet enn tanketomt kjendisfjas? Begynn med kulturen, historien og musikken, så får vi kanskje en sending som har et innhold.

Denne uken hadde kultursendingen Stereo gravøl i NRK 2. I seg selv er det ikke farlig at et program blir lagt ned og et nytt og bedre tar over. Men nå er det vel snart på tide at NRK bestemmer seg for å holde en konsekvent og gjennomført dekning av kulturstoffet. Endringene fra år til år og stadig nye titler og opplegg gjør at seerne har mistet fullstendig oversikten.

Kulturprogrammene får ikke faste sendeflater og det er grunnleggende i all lojalitetsbygging rundt et program. TV 2 er flinke til å veilede sine seere, de gir hver dag og hver sendeflate sitt særpreg. «Alle» vet at for eksempel tirsdagen har vært «Venner for livet» og enten Ally eller Amy-kvelden. Men NRK har latt kulturprogrammene vandre rundt i sendeskjemaet og det blir stadig senere og senere på kvelden at vi oppdager godbiter.

For eksempel hadde NRK en veldig god sending om funkisbygget Ekebergrestauranten som er i ferd med å bli helt ødelagt. Et monument over Oslo kommunes kunnskapsløse og tafatte holdning til verneverdige bygg. Reportasjen hadde mange fine element: paralleller fra Estland der restaureringen har skutt fart og mange bygg er berget og en sørgelig visitt til perlen Ingierstrand bad som står til kommunalt forfall.

Et godt program som hadde fortjent mye mer oppmerksomhet, men så er det altså «kulturprogram» og ikke så viktigý

Eller ta Henry Notakers glimrende fortellingskunst om Slottet, reportasjen som gikk 17. mai var et praktfullt program: her fikk fjernsynet vist et hus som er nasjonal felleseiendom. Men først og fremst var det Henry Notakers eminente fortellerkunst og evne til å formidle fakta. Henry Notaker er en journalistisk nytelse, nysgjerrig, full av overraskelser og med en fortellerglede som bare Torkjel Berulfsen gjør like godt. Reportasjen fra Slottet var også kulturformidling i stjerneklassen.

Hver gang NRK skal forklare kulturens elendige liv i kanalen, ender det med at de dagsaktuelle reportasjene kommer i Dagsrevyen og andre aktualitetsprogrammer. Personlig tror jeg at forholdet mellom sport og kulturdekning i Dagsrevyen er som 10 til 1. Og da er jeg snill.

Kultur blir tatt som levertran i NRK, det er sunt og riktig, men ikke velsmakende. Med denne grunnholdningen greier ikke NRK å gjøre dette stoffet levende og godt. Skal man formidle kultur, må man bestemme seg for å satse og dekke hele kulturlivet. NRK Radio greier det, de formidler et daglig aktuelt kulturprogram hver morgen og sender også daglige musikkmagasin. Det er ikke stoffmangel som er problemet, det er den manglende evne og vilje til å våge å lage kulturstoff som treffer et kjernepublikum og gir mange andre en informasjon som er nyttig. Så lenge NRK vil spre dette stoffet over alle sendeflater, ender det i ingenting.

HVORFOR MÅ 17. maisendinger gi oss så mye tanketom oppramsing? Når skal kommentatorer og reportere formidle noe av dagens innhold i stedet for oppramsing av ting vi ser?