Bombetoktene har hittil konsentrert seg om den såkalte Medina-divisjonen, sør for Bagdad, melder CNN. Det er disse styrkene som sperrer veien for USAs 3. divisjon, som har kommet lengst i fremrykning mot den irakiske hovedstaden.

En talsmann for Pentagon sier til CNN at koalisjonsstyrkene forbereder en større bombekampanje mot Republikanergarden. Formålet er å svekke Saddams elitestyrker så mye at kampene på bakken vil bli minimale. Faren er at Saddam trekker styrkene inn i selve byen. Da er det duket for blodig bykrig.

12 USA-soldater savnet

Tolv amerikanske soldater er savnet etter heftige kamper rundt byen Nassiriya i Sør-Irak. Fjorten andre ble såret i kampene i de 24 timene frem til fredag morgen, melder CNN.

Nord for Nassiriya angrep amerikanske og britiske kampfly natt til fredag irakiske bakkestillinger. Disse stillingene ble også satt under sterk artilleriild, fortalte en av det tyske nyhetsbyrået DPAs medarbeidere.

Amerikanerne medga at de selv også hadde hatt tap i nattens kamper, fortalte medarbeideren, som følger det amerikanske marineinfanteriets 3. pansrede rekogniseringsbataljon. Det ble ikke oppgitt noen detaljer om disse tapene.

Amerikanske bombefly gjennomførte natt til fredag ett av de mest omfattende bombeangrepene mot Bagdad siden Irak-krigen begynte for vel en uke siden.

Nattens viktigste hendelser i krigen

  • Samtidig med bombingen av Bagdad begynte amerikanerne å frakte inn tungt militært utstyr til en flypass nær Bashur i Nord-Irak, som ble inntatt natt til torsdag.
  • USAs forsvarsdepartement Pentagon opplyste at ytterligere 120.000 soldater skal overføres til Irak i løpet av de nærmeste månedene.
  • FNs sikkerhetsråd er enig om prinsippene for en videreføring av det irakiske olje-for-mat-programmet. Rådet ville trolig kunne stemme over et resolusjonsforslag i saken i dag.
  • Amerikanske etterforskere fortalte at de har funnet enorme summer som Iraks diktator Saddam Hussein og hans folk har gjemt unna på bankkonti i utlandet.

(NTB)