21-åringen, som er identifisert som Youssef Mohamad E H, ble pågrepet i Kiel lørdag og sitter nå varetektsfengslet.

Tysk politi har funnet fingeravtrykkene hans på de ene av de to koffertene med hjemmelagde bomber, som ble funnet om bord i tog 31. juli.

Tekniske feil forhindret bombene fra å eksplodere mens togene var i fart, og forhindret etter alt å dømme et blodbad.

Youssef ble identifisert på en overvåkingsvideo ved jernbanestasjonen i Köln, trillende på en tung koffert.

Fikk tips

Tyske myndigheter fikk tips om hvor han kunne befinne seg fra den libanesiske etterretningstjenesten, som angivelig hadde avlyttet en telefonsamtale der han tryglet familien om råd.

Tyske myndigheter har antydet at det angivelige terrorkomplottet kunne ha sammenheng med krigen i Libanon, men uten å gå i detalj.

Venner av Youssef forteller til tysk presse at broren til 21-åringen ble drept i et israelsk angrep noen uker tidligere.

Ønsket hevn?

– Broren ble drept i et israelsk flyangrep for en måned siden. Youssef kunne ikke holde ut dette. Kanskje han ønsket å hevne seg mot Vesten som lot det skje, sier en venn av ham til avisen Bild.

Andre venner forteller at den unge sunnimuslimen var dypt religiøs, at han ofte snakket om religion og regelmessig oppsøkte en moské i Kiel.

Det foreligger ikke opplysninger som tyder på at han var knyttet til al-Qaida eller andre militante grupper.

Lovlig opphold

Ifølge tyske medier bodde han i en palestinsk flyktningleir i Libanon før han flyttet til Tyskland i september 2004.

Den første tiden skal Youssef ha bodd på et asylmottak i Nordrhein-Westfalen, før han fikk lovlig opphold i Tyskland og flyttet til Kiel i februar 2005.

Ifølge tyske politikilder skal han ha vært i ferd med å flykte til Danmark da han ble pågrepet, men dette er ikke bekreftet.

En annen mann er fortsatt etterlyst i saken og hans identitet er ikke offentliggjort.