• Profesjonell bombemann, tror København-politiet.

Dansk politi har fortsatt ikke greid å fastslå identiteten til bombemannen som mistenkes for å ha planlagt et terrorangrep. Det tyder på at han er profesjonell og farlig, mener eksperter.

Flere eksperter mener at den mystiske bombemannen kan ha militær eller en annen profesjonell bakgrunn.

— Han kan enten være en fantast eller fanatiker eller en tidligere soldat som er leid inn for å gjøre noe som 11. september, sier tidligere marinejeger Peter Jensen, som mener det er usannsynlig at mannen har en islamistisk bakgrunn.

Selv om bombemannens oppdrag tilsynelatende mislyktes, da bomben gikk av på et hotelltoalett, er det langt fra snakk om en amatør, mener også tidligere sjef for det danske marinejegerkorpset, Poul Dahl. Han tror mannen har stor organisatorisk erfaring, men ikke nødvendigvis fra militæret.

Mannen har operert med tre falske navn, og til politiet har han opplyst at han verken husker hva han heter eller hvor han kommer fra. At han er vegetarianer, har han imidlertid ikke glemt.

Jeg vil bli meget overrasket hvis det viser seg at det er en tilfeldig mann som har fått en sprø idé

Poul Dahl, sjef for marinejegerkorpset

Ingen gal mann

  • Jeg vil bli meget overrasket hvis det viser seg at det er en tilfeldig mann som har fått en sprø idé, sier Dahl.

Han mener at bombemannen har sin helt klare agenda og at han nå forsøker å vinne tid, slik at andre kan slette alle spor.

Fire dager etter at mannen ble pågrepet, er hans virkelige identitet fortsatt ukjent. Han har fjernet nummeret fra en protese, brukt tre forskjellige identiteter, ikke etterlatt seg noen elektroniske spor og skiftet utseende flere ganger.

Soldatskade?

Også protesen kan tyde på at mannen har militær bakgrunn, han kan ha fått den etter en soldatskade, og nå setter politiet sin lit til at den kan avsløre hvem han egentlig er.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dansk Politi

POLITIET håper protesen skal gi svar på hvem bombemannen er.

— Det er en vesteuropeisk og dyr modell, og slike proteser har alltid noen data som gjør at man kan finne frem til produsenten og til det stedet den er blitt tilpasset den enkelte person, sier politiinspektør Svend Foldager.

En svensk terrorekspert mener at mannen skjuler sin identitet like profesjonelt som en spion.

— Han er svært profesjonell i den forstand at han over lang tid har unnlatt å bruke mobiltelefon, kun benyttet seg av kontanter, skiftet identitet, arbeidet alene, vært oppmerksom på overvåkingskameraer og vært kjølig i stressende situasjoner, sier terrorekspert Magnus Ranstorp ved Sveriges nasjonale forsvarsakademi.

Provoserende

Han tror likevel ikke at det er en spion, men en terrorist det er snakk om, skriver Politiken.dk .

Heller ikke tidligere operativ leder i politiets etterretningstjeneste i Danmark, Hans Jørgen Bonnichsen, tror mannen er en agent. Han er derimot enig i at mannen er profesjonell.

— Det er en utfordrende og nærmest provoserende mann politiet står overfor, sier Bonnichsen.

— Han driver jo nærmest gjøn med dem.