Syriske sikkerhetsstyrker greide å avverge at bomben som lå i en bil utenfor ambassaden i Damaskus tirsdag formiddag ble utløst. Fire væpnede menn forsøkte å flykte fra stedet, men tre av dem ble drept da sikkerhetsfolkene åpnet ild, opplyste polititalsmenn.

Også en syrisk politimann ble drept, i tillegg til at 14 personer ble såret, blant dem en kinesisk diplomat som ble rammet av streifskudd. Alle amerikanere ved ambassaden kom uskadd fra angrepet.

– En terroristorganisasjon forsøkte å angripe USAs ambassade, men sikkerhetsstyrkene har greid å få situasjonen under kontroll. Tre terrorister ble drept og en ble skadd, sa Syrias innenriksminister general Bassam Abdel Majid til landets statlige fjernsyn.

Skyting

– Jeg hørte skyting, og da jeg var på vei til jobben ringte en av mine ansatte og sa at jeg burde snu og dra hjem. Han hadde sett en bil som kjørte opp gaten mot ambassaden, den ble stanset av sikkerhetsfolk og så brøt det ut skyting, fortalte en Damaskus-innbygger.

– De som satt i bilen, kastet håndgranater mot ambassaden og andre bygninger, fortalte denne mannen til nyhetsbyrået AFP. Eksplosjonene i Abu Remmeneh-distriktet i Damaskus, der USA og flere andre land har sine ambassader, sendte tykk, svart røyk mot himmelen.

Mandag advarte al-Qaidas antatte nestkommanderende Ayman al-Zawahri om at Israel og land rundt Persiabukta ville bli de neste mål for terrornettverkets aksjoner. Det var tirsdag ikke på det rene om al-Qaida hadde noe med aksjonen i Damaskus å gjøre.

Bekreftet

I Washington bekreftet det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Curtis Cooper at Damaskus-ambassaden har blitt angrepet. – De lokale myndighetene har grepet inn og angrepet ser ut til å være over, sa han.

Diplomater antyder at syrernes resolutte opptreden kan styrke det anstrengte forholdet mellom Damaskus og Washington. Selv om USA har en ambassade i Syria, er landet ikke representert ved noen ambassadør, bare en chargé d'affaires.

Ambassadøren ble kalt hjem i fjor, etter drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik al-Hariri som Syria er blitt beskyldt for å stå bak. Forholdet mellom de to landene preges av sterk uenighet om Irak, Libanon og striden mellom palestinere og israelere.

TERRORFORSØK: En syrisk tjenestemann gransker vraket av bilen som ble brukt i et angrep mot USAs ambassade i Syrias hovedstad Damaskus tirsdag. Tre av angriperne ble drept av syriske sikkerhetsfolk, mens en fjerde ble såret og pågrepet. De kom kjørende i en bil som de parkerte ved den amerikanske ambassaden, men de rakk ikke å utløse sprengladningen som de hadde i bilen.
REUTERS TV