KLAUS JUSTSEN

Ti irakiske luftvernmål ble bombet av amerikanske fly i den såkalte flyforbudssonen i Sør-Irak i går kveld. Angrepet er et av de kraftigste siden USA og Storbritannia for noen måneder siden trappet opp angrepene mot mål på bakken.

Utålmodige amerikanske soldater tok seg onsdag inn i den demilitariserte sonen som skiller Irak og Kuwait . Samtidig med at titusener av soldater med kampvogner og tungt utstyr gikk i stilling ved grensen til Irak, oppfordret regjeringen i Washington amerikanerne til å forberede seg på at krigen mot Irak vil kreve dødsofre.

George W. Bush håper fortsatt at det blir snakk om så presis og kort konflikt som mulig, men ifølge presidentens talsmann Ari Fleischer er det mange usikkerhetsmomenter og konflikten kan trekke ut.

Lange kolonner

Bagdad kastet seg straks ut i en verbal slagutveksling da regjeringens talsmenn beskyldte Washington for å ha fylt de amerikanske soldatene med løgner. De var blitt fortalt at en krig mot Irak ville bli den rene søndagsutflukt.

— Vi kan forsikre dem om at det blir noe ganske annet, lød det budskapet bare timer før det amerikanske ultimatumet til Saddam Hussein løp ut i natt klokken 2, norsk tid.

Saddam Hussein har blankt avvist det amerikanske kravet at han og hans to sønner skal forlate Irak. Det irakiske parlamentet bekreftet på et ekstraordinært møte beslutningen med en påstand om at den store leder aldri ville forlate landet.

Lange kolonner av soldater, armerte kjøretøy, kampvogner og lastebiler trosset onsdag en blendende sandstorm da de forlot leiren i Kuwait, for ved grensen å avvente presidentens ordre om å gå til aksjon.

Generalene ga sine menn ordre til å fjerne de amerikanske flagget som blafret i vinden fra toppen av de mange kjøretøyene. Dermed ønsket de å understreke at man går inn i Irak som en frigjøringsstyrke og ikke som en okkupasjonsstyrke.

«Lang og blodig»

I Pentagon forsikret talsmenn at sandstormen allerede var i ferd med å løye, og at den for øvrig ikke ville få innflytelse på den militære planleggingen. Det fremheves at president Bush tidligere i uken erklærte at invasjonen ville begynne på et tidspunkt som USA valgte.

Den spente atmosfæren utløste rykter om at den irakiske visepresidenten Tariq Aziz enten var død eller hadde flyktet. Aziz, som var utenriksminister under Golfkrigen i 1991, trådte smilende frem på en pressekonferanse med en forsikring om at det var lett å tilbakevise den slags rykter.

— Angriperne kan se frem til en lang og blodig krig, lød det truende fra mannen som i årevis har vært diktatorens lojale talerør. - Andre land har gjennom årene fått føle at irakerne kan og vil kjempe, forklarte Aziz med en henvisning til de kostbare nederlag som bl.a. tyrkerne og britene ble påført i det foregående århundre.

Etter et møte med sitt krigsråd i Det hvite hus avleverte president Bush en formell erklæring til Kongressen, der han rettferdiggjør beslutningen om å gå i krig selv om det ikke skjer som svar på et angrep.

Overgav seg

I tre korte avsnitt fremheves det at de diplomatiske bestrebelser på å beskytte USAs sikkerhet har slått feil, og at det er en forbindelse mellom Saddam Husseins regime og de al Qaida-terroristene som angrep USA 11. september 2001.

Neste gang Kongressen og amerikanerne hører fra presidenten blir få minutter etter at de første bomber er kastet over Irak. Fra sitt ovale kontor vil presidenten i en tale som rådgivere har arbeidet på i flere dager, begrunne sin historiske beslutning med en understrekning av at han handler i overensstemmelse med forfatningen.

Og før de første skudd og bomber var falt brakte 17 irakiske soldater seg sent i går i sikkerhet i Kuwait. Nå håper Bush at tusener velger samme kurs i de kommende dager.