Angrepet skjedde da flere hundre mennesker var samlet ved en sjiamuslimsk helligdom for å markere høytiden ashura i den gamle delen av Kabul. Omtrent samtidig smalt det også i Mazar-i-Sharif, hvor minst tre mennesker ble drept.

Det har aldri tidligere vært meldt om lignende angrep mot sjiamuslimer i Afghanistan, mens Pakistan har en lang historie for denne formen for sekterisk vold.

Afghanistans president Hamid Karzai fordømte angrepet tirsdag.

— Dette er første gang på en slik viktig religiøs dag i Afghanistan at terror av en slik forferdelig art skjer, sa han under en pressekonferanse i Berlin, der han møtte statsminister Angela Merkel.

— Dette viser at vi fortsatt må arbeide hardt for å skape sikkerhet i Afghanistan, sa hun.

Spart for sekterisk vold

Meldingen om angrepene tirsdag formiddag kom dagen etter at eksperter og politikere var samlet i Bonn for å diskutere Afghanistans framtid.

— Afghanistan har vært i krig i 30 år, og forferdelige ting har skjedd. Men afghanerne har generelt vært spart for den slags målrettede sekteriske angrep, som dette synes å være, sier Kate Clark, fra tankesmia Afghanistan Analysts Network.

— Vi vet ikke hvem som sto bak, og det er farlig å konkludere for tidlig. Men dersom det var Taliban, markerer dette noe svært alvorlig, farlig og bekymringsfullt, sier hun.

Taliban-talsmenn har foreløpig ikke kommentert angrepene.

Sykkelbombe

Bomben som rammet Afghanistans femte største by, Mazar-i-Sharif, skal ha vært festet til en sykkel. Ifølge de første meldingene ble minst tre mennesker drept, deriblant en afghansk soldat. 17 mennesker ble i tillegg såret.

Bomben gikk av like ved en moské mens hundrevis av mennesker var samlet i gatene for å feire ashura. Angrepet skal ikke ha blitt utført av en selvmordsbomber, slik som i Kabul, og det var ikke klart om angrepet direkte var rettet mot sjiamuslimer.

I byen ligger en av sjiamuslimens viktigste helligdommer, Den blå moské.

Norske soldater

Mazar-i-Sharif huser også ISAFs regionalkommando for Nord-Afghanistan. Omkring 100 av de 500 norske soldatene i landet er utstasjonert i byen.

— Vi har ingen indikasjoner på at noen av dem har hatt oppdrag i nærheten, sier kommunikasjonssjef Jon Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) er i landet for å besøke norske soldater. De fleste av dem holder til i Maimana, sørvest for Mazar-i-Sharif.

Forsvarsdepartementet opplyser til NTB at statsråden ikke er involvert i noen av eksplosjonene, men ønsker av sikkerhetshensyn ikke å si hvor han befant seg tirsdag.

Forbudt høytid

Den sjiamuslimske høytiden ashura er til minne om profeten Muhammeds barnebarn Hussein, som ble drept i et slag i Kerbala i år 680. Under Taliban-styret var feiringen forbudt ettersom den er i strid med sunnimuslimsk lære. I år skal det ha vært utplassert uvanlig mange svarte ashuraflagg og andre høytidssymboler i Kabul.

Også i Kandahar gikk en bombe i lufta tirsdag. Den var festet til en motorsykkel, og minst tre mennesker ble såret. Men angrepet skjedde ikke i nærheten av noen helligdom og synes ikke å være relatert til de to andre bombeangrepene samme dag.