JAN TYSTAD

London

For noen dager siden ble åtte terrormistenkte arrestert etter at man fant 500 kilo kunstgjødsel hos en av dem. Det ville være nok til å sprenge en like stor bombe som Bali-bomben.

De som bor i London har trusselen om terrorangrep hengende over seg dag og natt. De som kan, unngår å ta undergrunnsbanen, fordi den regnes som et terroristmål, men de fleste er nødt til å bruke banene til og fra arbeid og har ikke noe valg. Politisjefen i London, Sir John Stevens uttalte for kort tid siden at et terroristangrep i London er «uunngåelig», noe som fikk innenriksminister David Blunkett til å irettesette ham for å spre ubegrunnet frykt.

Gass

BBC opplyste i går at politiet hadde avslørt planer om å lage en gassbombe, som skulle brukes på et sentralt sted med mange mennesker, trolig i London. Undergrunnsbanen eller Gatwick flyplass kan ha vært slike mål.

Kjemikaliet som skulle brukes kalles osmium tetroxide, som brukes i laboratorier i flytende form for å teste kjemikalier under mikroskop. Ved høy temperatur forvandles osmium tetroxide til en gass som kan være dødelig i sterk konsentrasjon, men som ellers vil kunne ødelegge synet og skade huden på dem som angripes.

Selv om den ikke er av de mest dødelige gasser, ville et angrep på undergrunnsbanen spredd panikk og vist hvor effektive disse terroristene kan være. Den psykologiske effekten kunne blitt sterkere enn den fysiske.

Londonpolitiet er ikke villig til diskutere etterforskningen, men bekrefter at en bombe laget av kunstgjødsel kunne brukes til å spre gassen. Kjemikaliet kan kjøpes over internett og en tube koster om lag 1200 kroner.

En amerikansk ekspert på kjemisk terrorisme Dave Siegrist kaller planen «utspekulert» fordi gassen som er usynlig, kan føre til at ofrene blir alvorlig skadd ved å inhalere giftgassen, de kan bli kvalt eller få alvorlige giftskader.

Politiet skal ha avslørt terroristene ved å avlytte mistenkelige personer som har snakket om dette kjemikaliet på telefon. Slik avlytting er nå tillatt. Det var en langvarig etterforskning og avlytting som førte til arrestasjonene av flere mistenkte i forrige uke.

Tirsdag i forrige uke gjennomførte 700 politimenn razzia i en rekke adresser, blant annet i Ealing og Uxbridge i Vest-London, i Reading, Horley og Slough. I Vest-Ealing fant de et lager med 500 kilo kunstgjødsel, ved å blande den med diesel kan det bli en effektiv bombe.

Bomber

Slike kunstgjødselbomber er blitt brukt av IRA og av al Qaida-sympatisører. Det var en slik bombe som IRA brukte mot Canary Wharf i London i 1996, den førte til store materielle skader. Det var en slik bombe al Qaida-sympatisører brukte mot en nattklubb på Bali i 2002, der 202 mennesker ble drept.

Politiet fikk i går forlenget varetektsarresten for de åtte fra Sør-England som ble arrestert i forrige uke. En niende person ble arrestert i Crawley for et par dager siden, og en 24 åring er arrestert i Canada mistenkt for å tilhøre den samme gruppen.

Det er ikke usannsynlig at det planlagte gassangrepet på London undergrunnsbaner eller Gatwick flyplass har sammenheng med arrestasjonene som skjedde i forrige uke i det sørlige England. En av de arresterte arbeider på Gatwick.

Det er heller ikke utenkelig at al Qaida-tilhengere er villig til å gjennomføre et gassangrep i London. BBCs etterretningsekspert Frank Gardner sa i et nyhetsprogram i går at han hadde sett filmer fra Afghanistan som viser at al Qaida utførte forsøk med kjemiske våpen. Dyr, blant annet hunder, ble brukt som forsøksdyr på filmene. Terroristene brukte forskjellige kjemiske stoffer og undersøkte virkningene og viste hvordan slike stoffer kan spres effektivt ved hjelp av små bomber.

Frykt

Britene har opplevd mange år med terror fra IRA. Likevel er den nye terroren mer skremmende. IRA pleide å advare mot angrep for å redusere skader mot sivile. De nye terroristene som tilhører grupper som sympatiserer med al Qaida, gir ingen advarsel.

Den nye terroren er blitt trappet opp etter krigen mot Irak og gjør at mange briter føler seg mer engstelige enn før. Terrorfrykten kan få alvorlige følger også for turisttrafikken og dermed for Londons mange teatre, museer og andre severdigheter.