JAN LUND og NTB

London

Attentatene var rettet mot to av byens mest kjente og besøkte samlingspunkter: Monumentet Gateway of India ved det kjente Taj Mahal-hotellet ved innkjørselen til havnen, og et smykkemarked i nærheten av Mumbadevi-templet i sentrum.

Bombene eksploderte i to drosjer med få minutters mellomrom, og skapte panikk blant folk. Ifølge en resepsjonsvakt var de fleste som ble drept eller skadet ved Taj Mahal-hotellet gateselgere.

Ennå har ikke befolkningen i Indias finanssentrum glemt året 1993. En rekke bombeeksplosjoner rettet mot høyprofilerte mål som aksjebørsen og India Airlines etterlot i løpet av få timer flere hundre døde og la mange bygninger i ruiner. Telefonsystemet brøt sammen, og mange mennesker flyktet i panikk. Myndighetene erklærte byen i alarmberedskap og innkalte alt disponibelt politimannskap for å være gardert mot uroligheter.

Frykter vold mot muslimer

Man er redd bombene kan bli oppfattet som muslimsk terror. Det vil kunne utløse nye voldelige angrep mot den muslimske befolkningen. Det skjedde i fjor da mer enn tusen mennesker mistet livet i delstaten Gujarat under hinduistiske hevnaksjoner.

Ved siden av et anstrengt naboforhold, som for få år siden holdt på å utløse en regulær krig, har India og Pakistan de siste månedene forsøkt å skape en plattform for en politisk tilnærmelse. Den aldrende indiske statsminister, Atal Bihari Vajpayee, sendte i vår en fredsdue over grensen i forbindelse med et besøk i Kashmir, og den ble forholdsvis positivt mottatt i Pakistan.

Samarbeid bryter sammen?

Regjeringene i de to landene frykter nå at denne prosessen skal bryte sammen i gjensidige beskyldninger og voldelige opptøyer. Tradisjonelt har India plassert ansvaret for alle terroraksjoner med utspring i den muslimske fundamentalismen over på det offisielle Pakistan. På samme måte har Pakistan nektet for å ha noen forbindelse til terroristene. Og resultatet har alltid vært en forverring av de innbyrdes forholdene.

Det hinduistiske India er alltid rask med å gi muslimer fra Pakistan skylden for alle voldsaksjoner i Kashmir og andre deler av India. Men også India har i dag mange muslimer — mellom 150 og 200 millioner.

Pakistan fordømmer

I et forsøk på å komme den politiske retorikken i forkjøpet, reagerte den pakistanske regjeringen raskt og var den første til å fordømme angrepet. Spørsmålet er om det er nok til å forhindre nye diplomatiske sammenbrudd.

Nettopp angrepet mot et nasjonalt symbol som Gateway of India vil utvilsomt forsterke reaksjonene. Tidligere tiders vrede er blitt forsterket av at anslagene har vært rettet mot parlamentet, børsen og andre kjente nasjonale samlingsmerker.

Bombay er Indias finanssenter, og kursnoteringene på den viktige aksjebørsen i byen falt med 3 prosent like etter eksplosjonene. Denne børsen står for 70 prosent av Indias totale omsetting av verdipapirer.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for eksplosjonene. Det har vært flere bombeaksjoner i Bombay de seneste måneder, og eksperter ser ikke bort fra at mandagens bombeaksjon var ledd i en kampanje for å stanse planleggingen av hindufestivalen Ganesh, som innledes neste søndag.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

NASJONALT SYMBOL: Nettopp angrepet mot et nasjonalt symbol som Gateway of India vil utvilsomt forsterke reaksjonene blant indere. FOTO: SHERWIN CRASTO, REUTERS