34 mennesker ble drept, mange av dem kvinner og barn som sto i kø for å kjøpe parafin.

Åstedet for bombeaksjonen var den fattige, sjiamuslimske bydelen Sadr-byen. En sunnimuslimsk gruppe tok på seg ansvaret for ugjerningen, og sa den var ment som en hevnaksjon.

– Denne operasjonen kommer som en reaksjon på forbrytelsene til Mehdi-hæren mot våre sunnimuslimske brødre i Bagdad. Våre sverd kan nå dypt inn i deres områder, så slutt å drepte ubevæpnede sunnier, heter det i en uttalelse fra en gruppe som kaller seg Soldatene til Profetens følgesvenner.

35 mennesker ble såret da bombeeksplosjonen antente parafinen i tankbilen, og mange fikk alvorlige brannskader.

Halshogget

Lenger nord i Irak, i Saddam Husseins hjemby Tikrit, ble ni avhogde hoder funnet inni to esker som ble kastet ut av en bil i sentrum av byen lørdag. Politiet mener de drepte, deriblant to politimenn, ble tatt til fange og halshogget i en av nabobyene i området.

Tre amerikanske soldater ble drept i angrep i Bagdad og utenfor oljebyen Kirkuk i Nord-Irak, mens en amerikansk kontraktarbeider og en dansk soldat ble drept i Basra lengst i sør.

Evakuert

Bombeangrepet som kostet den danske soldaten livet, var rettet mot medlemmer av Protection Team Basra. Én dansk soldat ble såret, og ytterligere sju fikk lettere skader, opplyser det danske flyvåpenet.

De sårede ble evakuert med et britisk helikopter til et feltsykehus ved Shaiba Log Base, hvor den danske leiren i området ligger.

Fastemåneden ramadan har vært skjemmet av blodige angrep i Irak de siste årene.

Mens sunnimuslimene startet feiringen av ramadan lørdag, venter de irakiske sjiamuslimene til søndag før de tar fatt på fastemåneden.