Bomben eksploderte mens eksperter forsøkte å uskadeliggjøre den. Rundt 13 personer ble skadd av glasskår, men ingen av skadene var alvorlige. Bilbomben var plassert på hotellets parkeringsplass i byen Salou sør for Barcelona ý et populært feriested for både spanske og andre europeiske turister.

Den inneholdt 40-50 kilo eksplosiver, og eksplosjonen kunne høres flere kilometer unna. Cala Font Hotel, to andre bygninger og 15 biler fikk store skader.

Advarte En anonym person ringte tidlig lørdag morgen myndighetene i den baskiske byen San Sebastian og advarte om bomben.

Deretter ble rundt 600 evakuert fra hotellet og området rundt, kort tid før bomben eksploderte. Turistene kom i hovedsak fra Storbritannia, Italia, Frankrike, Russland og Spania. Politiet opplyser at de fikk evakuert hotellet raskt fordi de i flere uker hadde ventet en terroraksjon.

Angriper turistindustrien ETA forsøker å ramme Spanias lukrative turistindustri, og varslet i mars at feriesteder i Spania utgjør terrormål.

— For å unngå uønskede konsekvenser advarer vi turister mot å reise til Spania, het det i advarselen. Rundt 50 millioner turister besøker Spania hvert år.

Lørdagens eksplosjon er en av flere på turiststeder i sommer. I juli ble en bombe på flyplassen i Málaga uskadeliggjort, bare to dager etter at et kvinnelig medlem av ETA sprengte seg selv i lufta, trolig ved et uhell, på feriestedet Torrevieja.

I mars ble ETA beskyldt for å stå bak en bilbombe som drepte en politimann i Rosas, også det like ved Salou. Spanias innenriksminister, Mariano Rajoy, har også beskyldt ETA for å stå bak to mindre eksplosjoner på jernbanelinjen mellom Madrid og Sevillia onsdag.

Antiterrorsamarbeid Lørdagens bilbombe eksploderte dagen etter et samarbeidsmøte mellom det spanske innenriksdepartementet og regionale myndigheter i Baskerland. Hensikten med møtet var å styrke samarbeidet i kampen mot ETA og terrorisme. Møtet fikk stor dekning i spanske medier, og ble sett på som et gjennombrudd fordi det ble oppnådd enighet om å samordne antiterrorarbeidet. Regjeringen i Madrid har ofte kritisert baskiske myndigheter for ikke å gjøre nok for å stoppe ETA. Separatistgruppen ETA, som kjemper for at Baskerland løsrives fra Spania, mistenkes for å stå bak 800 drap de 33 siste årene. oystein.sassebo.bryhni@ntb.no

Eksperter undersøker restene etter en bilbombe som eksploderte utenfor et hotell i Spania lørdag. 13 personer fikk mindre skader i eksplosjonen, som den baskiske separatistgruppen ETA skal ha stått bak.
Foto: Ap/Scanpix