Londons innbyggere har fått en skremmende advarsel om at militante nordirske grupper igjen anser den britiske hovedstaden som mål for terrorangrep. Bomben gikk av like etter midnatt mens bombeeksperter undersøkte drosjen med en fjernstyrt robot — i et forsøk på å utføre en kontrollert eksplosjon.

Drosjen ble ødelagt, flere vinduer ble blåst inn og glassplinter ble slengt rundt i en radius på 150 meter. En arbeider fra London Underground fikk dype kutt rundt øynene på grunn av glassplinter som kom fykende mot ham. Alle i BBC-bygningen var da evakuert, men sendingene ble ikke avbrutt på grunn av eksplosjonen som lyste opp storbyhimmelen.

Kodet melding Bomben antas å ha inneholdt et sted mellom 2 til 9 kilo høyeksplosivt sprengstoff. Eksperter rykket ut etter at et sykehus og en veldedighetsorganisasjon mottok kodede meldinger om bomben en knapp time før den gikk av. Ifølge politiet ble de gjenkjent som meldinger fra den ekstreme gruppen «Det virkelige IRA»:

Sjef for Scotland Yards antiterrorgruppe Alan Fry sa søndag at han frykter flere lignende terrorangrep.

— Siden jul har vi spådd at fastlandet, og London spesielt, kommer til å være mål for terrorangrep. Dette var et slikt angrep, og jeg kan bare frykte at det kommer flere, sa han.

Hevnaksjon? En talsmann i politiet opplyste at drosjen ble kjøpt brukt i London lørdag morgen av en mann på cirka 30 år med nordirsk aksent.

Hvis det blir bekreftet at «Det virkelige IRA» har ansvar for bomben, markerer det en opptrapping av konflikten om Nord-Irland. Den ekstreme gruppen brøt ut av IRA for flere år siden, og er imot fredsprosessen. Den sto bak en bilbombe i 1998 som drepte 28 sivile i den nordirske byen Omagh. Ifølge sikkerhetspolitiet har gruppen rundt 140 medlemmer, men den vokser stadig.

Britiske medier har spekulert i om bombeangrepet var en hevnaksjon etter at BBCs Panoramaredaksjon laget et program om Omagh-bomben der flere av gjerningsmennene ble identifisert.

BBC-hovedkvarteret ligger like i nærheten av en heimevernsbase, der en tenåring ble alvorlig skadd da en bombe, kamuflert som en lommelykt, eksploderte for mindre enn to uker siden. Britisk politi mistenker irske ekstremister for også å ha stått bak denne bomben.

NTB-REUTERS-AFP

Les også: Bombe funnet på jernbanestasjon

Sprengstoffeksperter uskadeliggjorde tidlig søndag morgen det de tror var en bilbombe rettet mot den britiske rikskringkastingen BBC. Den mistenkelige bilen ble ødelagt i en kontrollert eksplosjon. Bilen sto parkert utenfor BBCs hovedkvarter i Wood Lane i det vestlige London. Foto: REUTERS/BBC Television